E-learning: besplatne knjige i istraživački radovi

Donosimo vam platforme koje će vam pomoći u sticanju novih znanja, prikupljanju informacija i pomoći vam da na jednostavan način dođete do podataka koji vam trebaju.


vintage book strategicalblog

U modernom društvu postoje tri temeljne forme obrazovanja, a to su:

  1. Formalno obrazovanje – Institucionalno (škola, fakultet)
  2. Neformalno obrazovanje – Samostalno učenje (npr. e-learning)
  3. Informalno obrazovanje – Spontano učenje

Studenti na fakultetima dobijaju jednu dozu znanja, ali to nije dovoljno. Preporučljivo je da se studenti usavršavaju neformalnim obrazovanjem, odnosno da samostalno uče nove stvari ili da nadograđuju već naučeno.

U nastavku vam donosimo listu web stranica na kojima možete pronaći besplatne e-knjige, istraživačke radove i slično:

  • FreeTechBooks
    Mjesto besplatnih knjiga kompjuterskih nauka. Ovdje možete pronaći dodatnu literaturu za matematiku, kompjutersku sigurnost, kriptografiju, operacijske sisteme, poslovnu inteligenciju, programiranje i još mnogo toga. Trenutno je dostupno nešto više od 1200 knjiga i taj broj raste iz dana u dan.
  • scienceOPEN
    Pretražite više od 35 miliona članaka. ScienceOPEN je namijenjena za istraživače. Ukoliko želite čitati naučne radove, ovo je stranica za vas.
  • arachne
    Web stranica na njemačkom jeziku, nadamo se da ima studenata sa poznavanjem istog, zapravo je središna baza podataka njemačkog arheološkog instituta i digitalne arheološke laboratorije na  University of Cologne. Baza podataka sadrži preko 4 miliona arheoloških objekata. Registracija nije potrebna, međutim ukoliko kreirate račun, slike će biti u višoj rezoluciji.
  • Academia.edu
    Još jedno mjesto gdje možete doći do gomile naučno-istraživačkih radova. Ovu web stranicu mjesečno posjeti preko 36 miliona istraživača, pa je suvišno išta više reći o kakvoj se stranici zapravo radi. Academia nudi puno više od samih istraživačkih radova, ali to ostavljamo vama da istražite.
  • issuu
    Za kraj smo ostavili web stranicu koju ćete možda najviše koristiti. Ovdje možete pronaći ogromnu količinu e-knjiga za bilo koju oblast, bilo da je to matematika, fizika, informatika, bilogija ili čak hemija. Dnevno, na issuu bude objavljeno preko 15 000 publikacija. I da, ukoliko ste osoba koja voli čitati romane, ovdje možete pronaći puno toga.

To su bili izvori koje mi toplo preporučujemo. Da li već koristite neku od navedenih stranica i koje izvore vi koristite, pišite u komentare.

(Velid Duranović/STUDOMAT.ba)