Takmičenje podržavaju LEGO Education, National Geographic, Scientific American i Virgin Galactic.

Prijavilo se hiljade mladih, od kojih je sada izabrano samo 20 za veliko finale. Bosna i Hercegovina ima svoje dvije predstavnice koje su uz takmičare iz SAD-a, Kanade, Singapura, Tajvana, Francuske, Indije, Litvanije i Rusije uspjele da se izbore za svoje mjesto u finalima.

Riječ je o 18-godišnjoj Aneli Arifi i 17-godišnjoj Ildi Ismaili koje su se bavile rješenjem problema proizvodnje biodizela. Na projektu rade dvije godine.

– Naš projekat je baziran na sistemu od dva reaktora za proizvodnju hidrogen-materijala za skladištenje i biodizela od perja pilića. Kada je testiran, karbonizirano pileće perje pokazalo je dobre karakteristike za skladištenje hidrogena i biodizel je pokazao dobar kvalitet. Ukoliko bi se koristio, imali bismo čišće okruženje, bolji kvalitet goriva i zdraviju budućnost, rekle su simpatične Bosanke koje pohađaju Međunarodnu srednju školu u Tuzli.

Svi projekti prijavljeni na Science Fair 2015 imaju zadatak da riješe izazove u svijetu. Neki su vezani za vodu, dok su drugi tražili rješenje za ebolu.

Finalisti će predstaviti svoje projekte 21. septembra u Googleovom kampusu Mountain Viewu pred naučnicima.

Pobjednik će dobiti nagradu od 50.000 dolara stipendije, a tu su i brojne druge nagrade partnera.

(Klix.ba)