Dugovi nisu plaćeni: Štrajk studenata iz Studentskog centra Sarajevo?

Nimalo lijepe informacije iz Javne ustanove Studentski centar Sarajevo, stižu i ovoga puta. Naime, u prethodnom periodu ova institucija ostala je bez plina, a Uprava čini sve kako se to ne bi dogodilo i s električnom energijom.


Foto: Avaz
Foto: Avaz

Kako je za portal Radiosarajevo.ba kazao direktor Javne ustanove Studentski centar Sarajevo Emir Kadrić, trenutan dug prema Studentskom centru iznosi 1.250.000 KM, ali se čini kao da su se ostali kantoni koji učestvuju u subvencioniraju studenata konačno uozbiljili.

– Mi smo jučer uplatili 14.000 KM, a to je jedan dio duga za struju, danas ćemo uplatiti po 10.000 KM JP Vodovod i kanalizacija i Toplanama. Nažalost, to je samo jedan dio duga koji imamo prema ovim poduzećima, kazao je za ovaj portal direktor Kadrić.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Moguć štrajk studenata

Još prošle sedmice, bilo je moguće da ova ustanova za smještaj studenata ostane bez struje. Danas, kako kaže direktor Kadrić, moguć je i generalni štrajk studenata.

– Studenti su dolaskom u domove na Bjelavama i u Nedžariće očekivali ugodne, prozračne i svijetle prostorije. Koliko god novca daju za svoj smještaj očekuju vodu, struju i plin – kao i svaki normalan čovjek. Ako se ne ispune njihovi zahtjevi, ja vam to sada najavljujem – studenti će stupiti u štrajk, katagorično je dodao Emir Kadrić.

Sastanci s premijerom i ministrom

Do kraja sedmice direktor će održati sastanak s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i resornim nadležnim ministrom. Također su najavljeni sastanci s federalnim ministarstvima.

– Tuzlanski kantona sutra će uplatiti svoj dio duga koji duguje kao obveznik subvencioniranja, a najavio je to također iz Zeničko-dobojski kanton. U naredni ponedjeljak u 11 sati održat ćemo sastanak s predstavnicima Unsko-sanskog kantona koji ima najveće dugove, zaključio je direktor Kadrić.

Sudbina studenata smještenih u domovima na Bjelavama i u Nedžarićima ostaje neizvjesna. Ukoliko se dugovi nastave nagomilavati, i ovaj sloj društva će, čini se, na ulice.

(Radiosarajevo.ba)