Druga #SarajevoFTW konferencija: “Lokalna startup scena još je na niskim granama”

Sarajevo će 17. i 18. maja biti domaćin drugoj u nizu Netokracijinih #FTW konferencija čiji je cilj promoviranje i poticanje poduzetništva u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi, regiji koja je iznjedrila mnoge uspješne startupe.


Foto: Netokracija.com
Foto: Netokracija.com

Sarajevo će 17. i 18. maja biti domaćin drugoj u nizu Netokracijinih #FTW konferencija čiji je cilj promoviranje i poticanje poduzetništva u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi, regiji koja je iznjedrila mnoge uspješne startupe.

Advertisements

O ovom događaju, bosanskoherecegovačkoj startup i poduzetničkoj sceni za Netokracija.com govorili su Edin Saračević, osnivač prvog tehnološkog huba HUB387, te Selma Šehić, projekt menadžerica iz poduzetničkog akceleratora i mreže poslovnih anđela BIZOO, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

Kakva je poduzetnička klima u Sarajevu i šire, šta se može napraviti kako bi se lokalna i regionalna startup scena potaknula te kako njihove institucije planiraju tome doprinijeti neke su od tema u kojima se govori u ovom tekstu, a i o kojima će se pričati u Sarajevu za desetak dana.

Edin i Selma se slažu u jednome – lokalna startup scena još je na niskim granama. S jedne strane, i sam pojam “startupa” ondje se smatra novim, a ekosistem se počeo značajnije razvijati tek oko 2012. godine, smatra Selma:

– Startup ekosistem je relativno nova riječ ovdje. Sve do posljednjih nekoliko godina bilo je malo pokušaja da se razvije ekosistem u Bosni i Hercegovini te u Sarajevu, kao glavnom gradu. U 2012. godini, organizacijom Startup Weekenda Sarajevo, počelo se pričati o startupima i načinima pomaganja poduzetnicima na višim nivoima kao što su međunarodne organizacije i privatne IT/ICT kompanije.

Prostora za rast svakako ima, no pitanje je samo koji je najbolji smjer i način za razvoj domaćeg ekosistema.

– Bitno je da u ovome procesu pronađemo naš ugao i model unutar tržišta na kojem djelujemo. Mislim da slijepo kopiranje modela koji funkcioniraju u naprednijim ekonomijama nije optimalan model za nas i da će svaki od regionalnih centara morati odgojiti svoju poduzetničku kulturu i pronaći investicijsku potporu da bi se sistem oformio.

Odgoj nove vrste poduzetnika

Korak prema tome svakako je oformljavanje institucija i programa koje kombiniraju poznavanje lokalnog tržišta i svjetskih praksi, kao što su BIZOO i HUB387 te širenje svijesti o novoj vrsti poduzetništva. Najvažnije, ali i najteže je pritom odgojiti novu generaciju IT poduzetnika, smatra Edin, onih koji ne žele ostati u zapećku modernih tehnologija i koji će biti primarni faktor za kreiranje IT ekosistema.

– Za promociju IT poduzetništva i stvaranje urednijeg IT ekosistema neophodno je ostvariti nekoliko preduvjeta. Prvi korak je bombardirati novi naraštaj uvjerenjem da su ‘velike ideje iz garaže’ ostvarive i da je ne pokušati u suštini najveći neuspjeh. Treba pažljivo ukloniti stigmu s ‘nije bio uspješan’ i prebaciti je na ‘nije bio dovoljno hrabar da pokuša’.

Time se bavi i BIZOO, koji kao akcelerator organizira više različitih edukativnih programa namijenjenih startupima i malim i srednjim poduzetnicima, koji im se sve češće javljaju. No osim promjene mentalnog sklopa mladih i poduzetnika, potreban je i zaokret u stavu države prema ovom vidu gospodarstva, tvrdi Selma, pogotovo kad je riječ pretjerano kompliciranim i nepotrebno dugim procedurama koje su boljka cijele regije:

– Prema izvještaju Svjetske banke, za kreiranje kompanije u Bosni i Hercegovini potrebno je 37 dana i 11 procedura, što je jako nepovoljno za ljude koji žele pokrenuti vlastito poslovanje. Kako bismo to promijenili, moramo utjecati na državu da olabavi procedure i pruži podršku u vidu poticajnih programa za tek osnovane tvrtke.

Advertisements

Dok se stav države radikalno ne promijeni, i BIZOO i HUB387 rade na razvoju ICT i poduzetničkog ekosistema kako bi se poboljšala horizontalna i vertikalna razmjena znanja. HUB387 najavio je i svoju vlastitu “školu poduzetništva” Academy387 koja će biti napravljena po modelu otvorenog edukativnog prostora i ponuditi platformu za intenzivne kurseve iz IT segmenta.

Na taj se način želi oživjeti prostor samog huba, s regionalnim TED konferencijama, tematskim radionicama i seminarima, ali i cijela tehnološka i poduzetnička zajednica koja bi od takvih događaja mogla profitirati.

Investitori kao ključni igrači u obrazovanju

Sam HUB387 otvoren je prije pet mjeseci upravo s ciljem da otvori nove oblike komunikacije i saradnje između kompanija te ukloni lokalnu rezerviranost vezanu uz slične modele povezivanja, a korak u tom smjeru je organizacija događaja koji promoviraju poduzetničku kulturu.

Upravo će se tamo održati i #SarajevoFTW, u sklopu kojeg će se 17. maja prvi put organizirati i Startupbootcamp Pitch Day, gdje će desetak odabranih startupa iz regije imati priliku pitchati osnivaču ovog akceleratora, Alexu Farcetu, te moći osvojiti 100 dana inkubacije u Berlinu, što Edin smatra odličnom prilikom:

– Mislim da je to najbolja nagrada koju neiskusni startup tim moze dobiti. Startupbootcamp ima preko 300 mentora koji su uvezani s njihovim akceleratorom u Berlinu i mislim da je iskustvo iskustvo koje  timovi mogu steći neprocjenjivo.

No nisu sva događanja i svi pogledi usmjereni samo na poduzetnike – vrlo je bitno i stvaranje investitorskog sustava, smatra Edin, koji bi na lokalnoj razini trebao preuzeti veću ulogu no što je to uobičajeno:

– VC fondovi moraju preuzeti ulogu ‘pametnog novca’. Oni se moraju nametnuti kao izuzetno bitna komponenta mentorstva, odnosno suvlasničkog sustava koji je izravno uključen u procesu oblikovanja i poliranja startup proizvoda, poslovnih modela i razvoja poslovanja. Njihova aktivna uloga savjetodavca koju moraju preuzeti je beskonačno bitna.

Drugi dan konferencije #SarajevoFTW, 18. maja, zato je usmjeren ponajviše na investitore i stvaranje povoljne klime za razvoj poduzetništva. Među lokalnim investitorima je BIZOO Angels, mreža poslovnih anđela koja trenutno broji 13 investitora koji žele ulagati u inovativne biznise u Bosni i Hercegovini, a o daljnjem razvoju takvih investitorskih pothvata te o tome što mogu učiniti za zajednicu više će se pričati na samoj konferenciji.

Kako je riječ o događaju ponajprije edukativnog karaktera, oba su dana događanja #SarajevoFTW otvorena za javnost, a ukoliko želite učestvovati možete se prijaviti ovdje.

(Radiosarajevo.ba)