Događaj za službenike za mlade: Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine: prilike i izazovi

Svakodnevni rad i djelovanje službenika/ce za mlade u lokalnim zajednicama, od iznimne je važnosti za razvoj zajednica u kojima djeluju, ali i za svakog mladog čovjeka s kojim rade. Istovremeno, usavršavanje i unaprjeđenje položaja službenika/ce za mlade Institutu za razvoj mladih KULT jedan je od prioriteta jer jedino zajedničkim snagama možemo unaprijediti položaj mladih u našoj zemlji i pomoći im da istinski postanu aktivni građani/ke.


ODLAZAK MLADIH IZ bih

Seminar za službenike/ce za mlade pod nazivom Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine: prilike i izazovi namijenjen je službenicima/ama za mlade kako bi stekli jasniji uvid u trenutnu situaciju, ali i uvidjeli načine na koje oni mogu djelovati u cilju kreiranja pozitivnije klime za život mladog čovjeka u svakoj lokalnoj zajednici.

Advertisements

Odlazak mladih goruća je tema u Bosni i Hercegovini posljednjih godina. Prema rezultatima Analize o položaju i potrebama mladih, koju je 2013. godine objavio Institut za razvoj mladih KULT, od završetka rata do 2013. godine BiH je napustilo oko 150. 000 mladih.

Nakon 2013. godine objavljuju se sporadične analize nevladinih i međunarodnih organizacija koje ukazuju na kontinuirani rast broja mladih koji se odlučuju napustiti zemlju, ali se pojavljuje i određeni fenom odlazaka cijelih porodica. Prema online  anketi koju je Institut objavio u ljeto 2017. godine, mladi odlaze prvenstveno zbog besperspektivnosti, nezadovoljstva obrazovnim i zdravstvenim sistemom, prevelikog prisustva korupcije i nepotizma, ali i nezaposlenosti.

Navedena situacija implicira potrebu uključivanja svih relevantnih aktera u rješavanje ovog problema, prvenstveno kroz kreiranje strateškog pristupa i svih pratećih aktivnosti koje će doprinijeti kreiranju ambijenta u kojem će mladi željeti ostati, ali i u koji će htjeti vratiti. Posebnu pažnju predstavlja i pitanje na koji način Bosna i Hercegovina odgovara na potrebe i probleme mladih koji jesu i biraju ostati, te kako kreirati konkretne mjere za saradnju sa mladima u dijaspori.

Događaj će okupiti oko 25 službenika/ca za mlade iz Bosne i Hercegovine, a kao goste događaja predstavnike etnitetskih i državnih institucija nadležnih za mlade, te predstavnike različitih organizacija, poslovnih zajednica, obrazovnih institucija, ali i mlade koja će sa prisutnim podijeliti svoja pozitivna i negativna iskustva.

Podaci, preporuke i mišljenja prikupljena tokom događaja sa svih tematskih područja stajat će na raspolaganju relevantnim institucijama nadležnim za pitanja mladih na svim nivoima vlasti te korišteni za dalje kreiranje obuka za službenike/ce za mlade.

Advertisements

Učesnici/e događaja mogu biti isključivo službenici/e za mlade sa svih nivoa vlasti u BiH koji su ranije završili i Osnovnu obuku za službenike/ce za mlade ili su učesnici/e aktuelne obuke.

Konferencija će biti održana od 5. do 8. marta 2019.  godine u Hotelu Hills u Sarajevu s početkom u 15.30 sati.

Ukoliko ste zainteresirani sudjelovati, molimo vas da se prijavite putem obrasca koji se nalazi na sljedećem linku: http://mladi.org/myURL/seminar2szm .

Institut za razvoj mladih KULT snosi troškove organizacije seminara, materijal za rad za vrijeme događaja i smještaja na bazi punog pansiona. 

Za sva dodatna pitanja javite nam se putem telefona 033778763 ili maila: alen.torbic@kultbih.org. Krajnji rok za prijavu učešća je ponedjeljak, 18. februar 2019. g., do 16.00 sati.

NAPOMENA: Prilikom prijave molimo vas da vodite računa o tome da će svi učesnici/e odabrani za učešće biti informirani do 25. februara 2019. godine do 16.30h putem emaila.