“Digital spark” okupio oko 200 mladih u Banjaluci

Konferencija o informaciono-komunikacionim tehnologijama Digital spark u Banjaluci okupila je oko 200 mladih preduzetnika, studenata, te programera i marketing menadžera.


Foto: Capital.ba
Foto: Capital.ba

Konferencija o informaciono-komunikacionim tehnologijama “Digital spark“ u Banjaluci okupila je jučer oko 200 mladih preduzetnika, studenata, te programera i marketing menadžera.

Iz kompanije „M:tel“ koja je organizator konferencije “Digital Spark – Allview IT&M Challenge“/ saopšteno je da je na skupu bilo riječi o istoriji razvoja androida, te trenutno najpopularnijim operativnim sistemima za „pametne uređaje“, kao i razvoju aplikacija za njih, prenosi portal Capital.ba.

Senior softver developer iz kompanije „Aseko“ Đorđe Hrnjez rekao je da android nije više samo tehnologija „pametnih telefona“ i tableta, već da su njegov sistem i njegova platforma nejvjerovatno brzo preovladali tehnološkim svijetom, pa se ugrađuju i u nosive uređaje, automobile, „pametne kuće“ i slično.

– Sve to omogućava novu interakciju i nove poslovne modele do tačke gdje se razvijaju individualna hardverska i ROM rješenja, istakao je Hrnjez, te dodao da se kao rezultat android razvija veoma brzo i dobija na važnosti na svim područjima.

Predstavnik Inovacionog centra Banjaluka Vladimir Ćorda rekao je da Centar pruža podršku mladim ljudima koji žele poslovne ideje komercijalizovati na tržištu.

– Dovoljno je da mladi ljudi imaju poslovnu ideju, a uz podršku Inovacionog centra mogu raditi na razvoju funkcionalnog poslovnog modela, na istraživanju tržišta, prilagođavanju proizvoda zahtjevima tržišta, kao i plasmanu proizvoda na tržištu, naglasio je Ćorda.

Tokom konferencije marketing menadžer iz organizacije „Auktus“ Maja Starčević govorila je o primjeni marketing koncepta u razvoju i komercijalizaciji tehnoloških inovacija, a zatim sa učesnicima razgovarala o njihovim idejama, viđenjima i mogućim marketinškim rješenjima koja će im pomoći u daljem radu.

(Capital.ba)