Deset navika visoko produktivnih i efikasnih studenata

Sat ili dva učenja dnevno obično su dovoljia da uspješno prođete kroz srednju školu sa zadovoljavajućim ocjenama, ali kada je fakultet u pitanju, nema dovoljno sati u danu da biste završili sve obaveze ako ne znate kako učiti mudrije.


studen writes in paper notebook and drinks coffee from thermocup by brick wall on stone bench.
Ilustracija: Envato

Iako su neki studenti uspješni u prolasku kroz studij uz minimalan napor, to je rijetkost. Velika većina uspješnih studenata postiže svoj uspjeh razvijanjem i primjenom učinkovitih studentskih navika. Zato, ako želite postati uspješan student, nemojte se obeshrabriti, ne odustajte, samo poradite na razvijanju svake od navedenih navika učenja i vidjet ćete kako vam se ocjene poboljšavaju, vaše znanje raste i vaša sposobnost naučiti i usvojiti informacije poboljšavaju.

Advertisements

1. Ne pokušavajte svo gradivo strpati u jedan dan

Jeste li se ikada našli u situaciji da učite kasno navečer, a trošite više energije pokušavajući držati kapke otvorenim nego što učite? Ako je tako, vrijeme je za promjenu. Uspješni studenti obično raspoređuju svoj posao u kraćim vremenskim razdobljima i rijetko pokušavaju sav svoj ‘posao’ strpati u samo jednu ili dvije sesije. Ako želite postati uspješan student, morate naučiti biti dosljedan u studiju i imati redovna, ali kraća razdoblja učenja.

2. Planirajte kad ćete učiti

Uspješni studenti tokom sedmica planiraju određeno vrijeme za učenje – a zatim se pridržavaju svog rasporeda. Studenti koji sporadično i hirovito uče obično se ne snalaze tako dobro kao studenti koji imaju raspored učenja.

3. Učite u isto vrijeme svaki dan

Ne samo da je važno planirati kada idete učite, važno je i da stvorite dosljednu, dnevnu rutinu učenja. Kad učite u isto vrijeme svaki dan i svake sedmice, učenje će vam postati redovan dio života. Bit ćete mentalno i emotivno spremniji za svaki ispit, a svaka će sesija učenja postati produktivnija. Ako s vremena na vrijeme morate promijeniti raspored zbog neočekivanih okolnosti, to je u redu, ali vratite se svojoj rutini čim prije.

4. Svaki put kada učite trebate imati poseban cilj

Jednostavno je: učenje bez cilja nije učinkovito. Morate tačno znati šta trebate postići tokom svakog učenja. Prije nego počnete učiti, postavite cilj tog učenja koji podržava vaš opći akademski cilj.

5. Nikad ne odgađajte planirano vrijeme za učenje

Vrlo je lako i uobičajeno odgoditi učenje zbog nedostatka interesa, jer morate obaviti neke druge stvari ili samo zato što je gradivo veoma teško. Uspješni studenti ne odugovlače sa učenjem. Ako odugovlačite sa učenjem, učenje će postati znatno manje učinkovito i vjerovatno nećete postići sve što trebate. Odugovlačenje također dovodi do žurbe, a žurba je glavni uzrok grešaka.

Advertisements

6. Prvo počnite s najtežim predmetom

Vaš najteži zadatak ili predmet će zahtijevati najviše truda i mentalne energije je upravo onaj s kojim biste trebali prvo početi. Nakon što završite najteži dio, bit će mnogo lakše dovršiti ostatak posla. Vjerovali ili ne, početak najtežeg predmeta uveliko će poboljšati učinkovitost vašeg studijskih učenja i uspjeha na ispitima.

7. Prije početka zadatka uvijek pregledajte svoje bilješke

Očigledno, prije nego što pregledate svoje bilješke, prvo morate imati bilješke. Uvijek vodite dobre bilješke na predavanju. Prije nego započnete učenje i prije nego što započnete određeni zadatak, temeljito pregledajte svoje bilješke kako biste bili sigurni da znate pravilno uraditi zadatak.

8. Uklonite sve distrakcije tokom učenja

Svakom nešto odvuče pažnju. Kada vas se ometa tokom učenja, počnete gubiti tok misli i se ne možete skoncentrisati. Oboje će dovesti do vrlo neučinkovitog učenja. Prije nego počnete učiti, pronađite mjesto gdje vas niko i ništa neće ometati.

9. Učinkovito koristite grupno učenje

Jeste li ikada čuli izraz “dvije glave su pametnije od jedne?”. Ovo može biti naročito istinito kada je u pitanju studiranje. Rad u grupama omogućuje vam pomoć od drugih kada se borite za razumijevanje koncepta, brže savladavanja gradiva i podučavanje drugih, pri čemu pomažete i drugima i sebi u internalizaciji predmeta materija.

10. Pregledajte svoje bilješke, fakultetske zadatke i ostalo gradivo za vikend

Uspješni studenti tokom vikenda pregledaju ono što su naučili tokom sedmice. Na taj su način dobro pripremljeni za nastavak učenja novih koncepata koji se nadograđuju na prethodnu nastavu i znanje stečeno prethodne sedmice.