Deset najboljih savjeta o novcu milionera Stevea Siebolda

Steve Siebold je autor knjige 'How Rich People Think' i milioner koji je bogatstvo stekao sam. On je intervjuisao više od 1.200 najbogatijih ljudi na svijetu.


Steve Siebold

Ovo je njegov pogled na novac:

– Prije oko šest mjeseci moja žena i ja odlučili smo da promijenimo mjesto stanovanja. Spremali smo neke stvari, i kada sam ulazio u auto jednog jutra, trojica radnika zastala su i zurila u mene. Zaustavio sam se i pitao da li je sve u redu. Jedan od njih mi je rekao: „Nije fer. Imaš tu prelijepu kuću, i dobar auto, dok smo mi zaglavljeni ovde radeći težak posao za malo više od minimalca.

Prišao sam im. Dugo smo pričali. Rekao sam im da mi život nije uvijek bio ovako dobar, i u jednom trenutku dugovao sam preko 50.000 dolara, i nisam znao kako da se izvučem. Na kraju smo pričali više od sat vremena o tome kako je moguće obogatiti se. Rukovali smo se, i oni su mi zahvalili na savjetima…

Evo koje savjete mogu svima da dam:

  1. U ekonomiji slobodnog tržišta, svako može da zaradi onoliko novca koliko hoće.
  2. Vaše nasleđe, najviši nivo obrazovanja ili IQ nisu važni kada je riječ o zaradi.
  3. Najbrži način da zaradite novac jeste da riješite problem. Što je taj problem koji riješavate veći, to ćete zaraditi više novca.
  4. Ne slušajte hejtere koji vam kažu da je život borba i da treba da budete zadovoljni i zahvalni onim što imate.
  5. Uvijek očekujte i radite na tome da zaradite više novca.
  6. Prestanite da se plašite i okanite se „skromnog“ načina razmišljanja. Počnite da na novac gledate kao na sve dobre stvari: sloboda, mogućnosti, prilike…
  7. Biti bogat nije privilegija. Biti bogat je pravo. Ako pravite veliku vrijednost za druge, imate pravo da budete bogati.
  8. Ne čekajte da dođe vaš voz. Nećete biti otkriveni, spašeni, i niko vas neće učiniti bogatim. Ako želite novac, sagradite prugu za svoj voz. Niko neće doći da vas spasi.
  9. Prestanite da brinete da ćete potrošiti novac i fokusirajte se na to da zarađujete više. Konstantna briga o novcu nije način da se živi život.
  10. Prestanite da govorite sebi da je postati bogat proces koji je izvan vaše kontrole. Istina je da je zarada novca ‘unutrašnji posao’.

(AKTA)