Dekanesa Medicinskog fakulteta UNTZ dala izjavu povodom (ne)održavanja praktične nastave za studente

Studenti bez prakse, budući ljekari bez dodira sa pacijentima, a ustanove bez rješenja.


Pandemija koronavirusa ostavlja velike posljedice na cjelokupan obrazovni sistem Bosne i Hercegovine, a posebno na studente za čija je zanimanja neophodna praktična nastava. U prvom redu su to studenti medicine koji proteklu godinu nisu imali dodira sa pacijentima. Provjerili smo da li je do pandemije ili cjelokupnog bh. sistema, piše federalna.ba.

Advertisements

Dok su u mnogim zemljama Evrope studenti završnih godina medicine aktivno uključeni u borbu protiv koronavirusa i daju svoj doprinos zdravstvenom sistemu, naši studenti su već godinu dana bez praktične nastave. Pravo na obavljanje prakse u zdravstvenim ustanovama su tražili raznim putevima, ali rješenja još nema.

– Sad smo ponovo uputili zahtjev sa jednom direktnom rečenicom, da ćemo napraviti studentske proteste po ovom pitanju prvog dana ljetnog semestra, poručio je Noris Sakić, predsjednik Studentskog parlamenta UNTZ.

Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli i javno je iznijelo svoje stavove kad je u pitanju ovaj problem. Kažu da mnogi od njih, bez praktične nastave, nisu u mogućnosti uvezati klinički staž koji je obavezan u dvanaestom semestru.

 – Godina dana kako pišemo dopise, molbe, zahtjeve da nam omoguće normalno školovanje jer sutra ćemo liječiti naše građane, uključujući i ove koji donose odluke. Bar bi oni trebali znati da se doktor ne postaje online.

Advertisements

S druge strane, nadležni kažu da podržavaju studente u njihovim zahtjevima, ali da ne postoji način na koji bi im se omogućio pristup zdravstvenim ustanovama u vrijeme pandemije koronavirusa. Kako kažu, sve naredbe dolaze s nivoa FBiH, u kojima, između ostalog, stoji i to da se i teoretska i praktična nastava odvijaju online putem.

– U jednom trenutku smo tražili angažman naših studenata u UKC-u, ali moramo shvatiti da je zaista ovo teško vrijeme, vrijeme pandemije, gdje je rečeno da trenutno nisu u situaciji da angažiraju naše studente pete i šeste godine u UKC-u. Mi se strogo držimo tih odluka, a te odluke su kazale da naši studenti ne mogu ući ni u UKC , ni u Dom zdravlja ni u Zavod za javno zdravstvo, Selmira Brkić, dekanesa Medicinskog fakulteta UNTZ.

Osim odluka Kriznog štaba, tu je i niz pravnih dilema za koje u našoj državi ne postoje jasno definisane smjernice kada su u pitanju ovakve situacije.

– Način osiguranja, mogućnost obolijevanja, smrtnih ishoda, međusobnih ugovora, prava. To je čitav niz pravne zavrzlame, a ja u ovom trenutku ne mogu donijeti takvu odluku, a s druge strane sve to mora biti propraćeno odlukama Federalnog kriznog štaba, navodi Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Studenti bez prakse, budući ljekari bez dodira sa pacijentima, a ustanove bez rješenja. Ostaje otvoreno pitanje da li će protesti donijeti promjene ili će i ovaj slučaj biti samo još jedan od pokazatelja nefunkcionisanja bh. sistema.

Pogledajte video prilog FTV-a:

Pandemija koronavirusa ostavlja velike posljedice na cjelokupan obrazovni sistem Bosne i Hercegovine, a posebno na…

Posted by federalna.ba on Saturday, 23 January 2021