Daniel Vasić, voditelj projekta Smart Campus: „Od početka smo uključili i studente, sustav se intenzivno nadograđuje“

Riječ je o parking sistemu koji se sastoji od uređaja za detekciju zauzetosti parking mjesta koji u sebi imaju senzore, ali to nije sve...


daniel vasic

Sveučilište u Mostaru prva je visokoobrazovna institucija u Bosni i Hercegovini koja je izgradila i u svoj kampus postavila projekt Smart Campus. Unatoč pandemiji korona virusa, sveučilišni tim ispred Centra za informacijske tehnologije SUM-a već dvije godine intenzivno radi na implementaciji i nadogradnji pametnog sistema, što je od izrazite važnosti za IT infrastrukturu koja je u današnjem, modernom svijetu sve više zastupljena.

Daniel Vasić voditelj je projekta Smart Campus i za SUM Sovu je otkrio kako je sve počelo i na kojim se sistemima trenutno radi.

– Smart parking bio je jedan od pokretača aktivnosti, a u taj su projekt bili uključeni i studenti koji su kroz nekoliko grupa prezentirali svoje ideje, zajedno s našim sponzorima, kazao je Vasić.

Parking sistem sastoji se od uređaja za detekciju zauzetosti parking mjesta koji u sebi imaju senzore. Implementaciju ugradnje senzora provodi firma Ericsson Nikola Tesla, a sustav djeluje na najnovijoj NB IoT komunikacijskoj mreži koju je omogućio HT Eronet.

Na kampusu je raspoređeno oko 70 senzora, od kojih je glavnina vezana za parking lokacije.

– U okviru ovoga projekta postavili smo i kamere koje snimaju i broje osobe u kampusu, ali također i algoritme umjetne inteligencije koji na kameri prepoznaju je li u pitanju čovjek, automobil, životinja. Ustvari, podržavamo oko 700 klasa koje sustav prepoznaje, između ostaloga i kišobrane.

Vasić je kazao da je postavljena i meteorološka postaja koja mjeri podatke o vremenskim uvjetima, vlažnosti zraka, stanju naoblake, sunčevih zračenja i slično. Nije krio zadovoljstvo što su u projekte uključeni studenti, ne samo iz IT, nego iz svih područja, kao što je Fakultet strojarstva čiji studenti sada kreiraju sistem koji će zalijevati zelene površine.

– Na osnovu senzora koje smo postavili, radimo istraživanja o ponašanju tla u različitim vremenskim uvjetima i tomu ćemo prilagoditi prskalice koje su spojene na vodoinstalacijski sustav. Studenti su izravno uključeni u razvoj toga sustava koji će se automatski paliti i pametno zalijevati zelene površine onda kada je to potrebno. Ukoliko je, recimo, padala kiša, prskalice se neće upaliti, objasnio je Vasić.

Pored podataka iz senzora u tlu, studenti uzimaju podatke s već spomenute meteorološke postaje i koriste ih za regulaciju količine vode u zalijevanju.

– Sve je povezano, što je ustvari i smisao ovoga projekta. Želimo sve regulirati kroz jedan pametni sustav, ali uključiti i studete, kazao je i naglasio zanimljivu činjenicu da je ova ideja zapravo došla od studenta, što je cilj projekta.

– Bez obzira što primjena ovakvih sustava olakšava mnoge stvari, ako omogućava prijenos konkretnog znanja i samoinicijativnu želju studenta za napredovanjem i primjenom teorijskog znanja, onda smo mi ispunili naš cilj kao Sveučilište, dodao je.

Vasić je kazao kako njegov tim sada radi i na sustavu koji će automatski otvarati rampu za automobile na osnovu prijavljenih korisnika.

– Oni će se moći prijaviti u sustav, dodati svoj automobil i na osnovu računalnog vida korisnici će automatski imati mogućnost ulaza u kampus.

Svime navedenim upravljat će središnji sustav za nadzor, a otvorena je i mobilna aplikacija za javnost, koja je dotupna na: smart.sum.ba.

Da u ovom ograničavajućem vremenu ništa nije propušteno niti prepušteno slučaju pokazuje činjenica da je riječ o prvom ovakvom projektu u Bosni i Hercegovini. Vasić je dodao kako je ovo dobra prilika, bez obzira na trenutnu situaciju i stanje, da i druga sveučilišta i univerziteti u Smart Campusu vide potencijal i eventualno krenu s primjenom novih znanja i tehnologija.

– To je moja iskrena i topla preporuka, jer pored toga što nas nova iskustva tjeraju na rad i dublje razmišljanje o primjeni tehnologije, zadovoljstvo je vidjeti koliki značaj ovakvi projekti imaju studentima. Kao nastavniku i voditelju projekta čast mi je, ali i veliki poticaj vidjeti iskrenu želju studenata da budu dio ovoga, zaključio je za SUM Sovu Daniel Vasić, voditelj projekta Smart Campus ispred Centra za informacijske tehnologije SUM-a.

Studentima koji su, uz vodstvo mentora iz IT Centra Sveučilišta u Mostaru i iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, uključeni u kreiranje i nadogradnju projekta, omogućeno je i programsko sučelje (API), preko kojeg će moći izraditi i testirati svoja vlastita rješenja. Samim time učit će koristiti najnovije tehnologije i biti konkurentiniji na tržištu rada.