Danas se obilježava Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci

Kako bi osigurale potpuno i jednako učešće žena i djevojaka u naučnim krugovima, Ujedinjene nacije proglasile su 11. februar za Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci.


Danas manje od 30 posto istraživača širom svijeta čine žene. Prema podacima koje je obezbijedio UNESCO, samo 30 posto studentkinja bira fakultet u oblasti tehnologije, inženjerstva i matematike.

Advertisements

Naučnice širom svijeta zaslužne su za stvaranje lijekova za neizlječive bolesti, istražile su svemir i postavile temelj za razumijevanje strukture DNA. Žene i djevojke danas često predvode zahtjevna istraživanja koja će imati ogroman uticaj na čovječanstvo i uzor su mnogim budućim generacijama naučnica.

Advertisements

Istraživanja su pokazala da naučnice objavljuju manje radova, dobijaju manje novca za istraživanja i ne napreduju u karijeri onoliko koliko bi mogle i željele. Ovi rezultati su posljedica višestoljetnog ubjeđivanja djevojčica da nisu dovoljno pametne za bavljenje naukom i da dečaci imaju prirodne sklonosti za građenje karijere u oblasti tehnologije i inženjerstva, prenosi National Geographic.

Našu budućnost obilježiće naučni i tehnološki razvoj, koji može biti dostignut kada žene i djevojke postanu tvorci i lideri naučno-tehnoloških inovacija. Zato na današnji dan pozivamo sve da trajno zanemare stereotipe, podrže ravnopravnost polova i ne dozvole da žene i djevojke budu diskriminisane i spriječene da se bave naukom.