Da li studenti u BiH podržavaju ulazak u Evropsku uniju?

Mladi smatraju da bi ulazak BiH u EU smanjio broj iseljenika.


studenti sum
Foto: Bljesak.info

Povodom obilježavanja Sedmice Europe na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u organizaciji studija Politologije, članovi udruge Hrvatski Studentski Politološki Forum (HSPF) održali su u srijedu 10. maja izlaganje istraživačke ankete “Stavovi mladih u BiH o ulasku BiH u Europsku uniju”.

Rezultate istraživanja, koji su pokazali da većina mladih (69.2%) podržava ulazak BiH u Europsku uniju, predstavili su studenti Politologije Iva Šipić i Kenan Čusto. Dominirajuća dobna granica bila je od 18 do 23 godine.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ispitanici su njihovo mišljenje o Europskoj uniji ocijenili vrlo dobrom ocjenom (41,8%) te srednjom ocjenom (33,3%). 33,6% ispitanika nije upućeno da je u septembru 2022. godine Bosna i Hercegovina postala kandidatkinja za članicu Europske unije. Većina mladih (69,2%) podržava ulazak BiH u Europsku uniju. 45,5% smatra da bi takav pothvat smanjio iseljavanje stanovnika.

Također veliki broj mladih (69,9%) smatra da bi ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju pozitivno djelovao na gospodarstvo države, a ponajviše u tercijarnom i sekundarnom sektoru. Nakon izlaganja rezultata, udruga je organizirala kviz za studente sveučilišta, te ih nagradila prigodnim poklonima, piše Bljesak.info.