Da li ste znali: Zašto se cijeli mjesec mart obilježava kao “mjesec ženske historije”?

Obilježavanje prava žena i odavanje počasti nježnijem spolu su u većini zemalja svijeta rezervisani za jedan dan u godini - Međunarodni dan žena koji se obilježava 8. marta. Međutim, države kao što su SAD i Velika Britanija su cijeli mjesec mart proglasile "mjesecom ženske historije".


cheerful mood group of feminist women have protest for their rights outdoors

“Mjesec ženske historije” odaje počasti i slavi postignuća i doprinose žena savremenom društvu. Ovaj mjesec obilježava i borbe koje su žene preživjele kroz historiju, suočavajući se sa preprekama u sticanju prava kako za sebe tako i za niz drugih nedovoljno zastupljenih i obespravljenih grupa.

Tradicija mjeseca koji obilježava žensku historiju započela je u SAD-u, kada je Kongres odobrio i zatražio da predsjednik Ronald Reagan proglasi sedmicu koja počinje 7. marta 1982. godine “Sedmicom ženske historije”, prenosi klix.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kongres je smatrao da jedan dan u godini nije dovoljan za obilježavanje doprinosa žena cjelokupnom društvu. U narednih pet godina Kongres je nastavio da proglašava “Sedmicu ženske historije”, a 1987. Nacionalni savez za žensku historiju podnio je peticiju Kongresu za proglašenje marta “Mjesecom ženske historije”, koja je kasnije usvojena.

Do danas su ovu tradiciju usvojile i zemlje poput Velike Britanije, Australije, Kanade i Rusije.

womens march 1614968518
Za obilježavanje ovog mjeseca se na društvenim mrežama pripremaju razni tematski programi koji uključuju popularne kreatore i umjetnike, kao i poznate ličnosti koje nadahnjuju žene. Također, na Twitteru i Facebooku su veoma popularne objave sa hashtagom #WomensHistoryMonth u kojima se slave uspjesi žena.