Da li ste znali: Facebook i Instagram nas prate na sljedeći način

Pomoću "preusmjeravanja" Facebook i Instagram uspijevaju da prikupljaju korisničke podatke.


Foto: Envato

Kada posjetite neki web site koji ste vidjeli na Facebooku ili Instagramu, vjerovatno ste primjetili da niste preusmjereni na pretraživač po vašem izboru, već na pregledač u aplikaciji.

Advertisements

Ispostavilo se da ti web preglednici ubacuju javascript kod u svaki posjećeni web site, omogućavajući kompaniji Meta, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, da vas prati na svim web siteovima na koje ste otišli sa Facebooka i Instagrama, otkrio je istraživač Felix Kraus.

Aplikacija Instagram ubacuje njen kod za praćenje u svaki prikazani web site, uključujući i kada korisnici kliknu na oglase, što joj omogućava da prati sve interakcije korisnika, kao što su svako dodirnuto dugme i link, tekst koji obilježite, skrinšotove, kao i sve što unosite u formulare, kao što su lozinke, adrese i brojevi kreditnih kartica, rekao je Kraus u tekstu koji je objavio na svom blogu.

Njegovo istraživanje se fokusiralo na iOS verzije Facebooka i Instagrama. Otkriće je važno jer Apple omogućava korisnicima da pristanu ili odbiju praćenje aplikacija kada prvi put otvore aplikaciju zahvaljujući funkcionalnosti i transparentnosti praćenja aplikacija (ATT) koja je prvi put predstavljena u iOS 14.5. a za koju je Meta ranije rekla da je prepreka njihovom poslovanju.

Meta je rekla da kod za praćenje poštuje korisničke postavke u ATT-u, prenosi Radio Sarajevo.

Kod nam omogućava da prikupljamo korisničke podatke prije nego što ih upotrebimo za ciljano oglašavanje ili mjerenje, rekao je portparol kompanije.

Za kupovine obavljene preko pregledača u aplikaciji, tražimo saglasnost korisnika da sačuvamo informacije o plaćanju u svrhu automatskog popunjavanja. Ako bi aplikacije otvorile izabrani pretraživač korisnika kao što je Safari ili Firefox, ne bi bilo načina da se ubaci kod za praćenje na bilo kom bezbjednom web siteu. Nasuprot tome, pristup koji koriste pretraživač u aplikaciji Instagram ili Facebook radi na bilo kom web siteu, bez obzira da li je šifrovan ili ne, rekao je Kraus.