Da je student biti lako, student bi bio svako: Loše ‘studentske’ navike

Svi studenti imaju nešto zajedničko – uz očaj koji ih povezuje i solidarnost koja je popratna posljedica tog očaja.


student 1

Dobiti status studenta i biti student su dvije vrlo različite stvari. Dok je jedno samo stvar dokumenta, drugo je stil života. Sigurno, svako živi svoji život, ali studenti ipak imaju nešto zajedničko – uz očaj koji ih povezuje i solidarnost koja je popratna posljedica tog očaja, piše srednja.hr.

Stil života koji studenti vode je većini upitan i neprihvatljiv, a to vrijedi i za dio studenata koji ne prihvate ovaj stil. No, to ne znači da se ti isti nešto pretjerano trude promijeniti stvari. Nekako je teško biti student i istovremeno ne ponašati se kao prosječan student. Nisu svi stereotipi istini, ali ovi koji jesu – jednostavno je pogrešno ne prilagoditi im se.

Šalu na stranu, studentski stil života je haotičan zato što se vrti oko studija. Rijetko koji fakultet je dovoljno organiziran da studenti mogu posložiti uredno život oko fiksnih obaveza, a čak i kad bi to bilo moguće, rijetko ko ima disciplinu za pridržavati se svega toga. Ukratko, studenti su osuđeni na nered i haos.

Nered i haos apsolutno vladaju studentskim životom i to je vidljivo u svakom aspektu njihovih života. Od toga kada se bude i kada idu spavati, pa do toga što jedu i kada jedu. Jako malo stvari su stalne i nepromjenjive u životima studenata, pa je čak i mjesto stanovanja često upitno, odnosno podložno promjenama.

Nekolicinu stvari koje jesu stalne i nepromjenjive, su ustvari neke životne navike, do kojih je došlo isključivo zbog nereda koji vlada na svim ostalim razinama. Zvuči besmisleno, no ako ste student, prepoznajete se u potpunosti. Pitanje je, prepoznajete li se u svim ‘studentskim’ navikama, ili samo u nekima od njih?

Kafa i druženje svaki dan

Neki ljudi su oduvijek po kafama – bilo to nakon ili prije fakulteta (a nekad i za vrijeme nastave), ali oni su svaki dan na kafi. U srednjoj su to bili pojedinci koji su imali dovoljno vremena i volje za to, no na fakultetu, su to apsolutno svi. Radi se o prvoj studentskoj navici koju je nemoguće izbjeći.

Zašto odlasci na kafu postanu ‘pod obavezno’ na fakultetu? Stvar je vrlo jednostavna. Kao prvo, vjerovatno imate hrpu pauza koje vam nisu dovoljne ni za što, nego za sjesti na kafu u obližnjem kafiću. Kao drugo, vjerovatno imate manje obaveza (čitaj: više vremena za učenje i faks, manje za vlastite interese). I treće, studenti vrlo često rade bar neke manje studentske poslove, pa imaju samim time i više novaca za trošiti…

Preskakanje doručka

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, no isto tako svi znamo da nemamo vremena za doručak. Možda kada ste u srednjoj školi, odnosno dok još živite kod kuće, se to nekako i stigne, ali inače…Nema šanse. Pogotovo ako živite u domu i ujutro se pokušavate što tiše išuljati iz sobe, bez da probudite cimera/icu.

Ako se pod doručak računa pojesti nešto iz pekare na putu do faksa, onda se možda može i reći da studenti doručkuju, mada je to i dalje upitno. No, zato se to nadoknađuje s obilnim ručkom u podne. Svi koji idu u menzu (čitaj: studenti), znaju da je najveća gužva upravo u podne…

Svaki “popust” je dobrodošao

Iako je finansijsko stanje svakog studenta njegova osobna stvar, postoji stereotip o tome kako su studenti siromašni. Možda je riječ ‘siromašni’ jaka, ali nije daleko od istine. Iako studenti uživaju razne povlastice, i dalje je teško imati novaca ako ne radite i samo se oslanjate na džeparac koji vam šalju roditelji. Čak i kada studenti rade, i dalje se uvijek nekako krpi kraj s krajem.

Upravo zato svaki student ima sedmični ritual tokom kojeg uzme par minuta za sebe i onda na Internetu provjeri sve aktualne popuste i planira sedmični šoping. To je vrlo bitno zato što studenti vole jesti nezdravu hranu, ali isto tako ne vole trošiti previše. Stoga je obilaženje obližnjih marketa u potrazi za najjeftinijim smokijem, jednostavno dio svačije sedmice.