Četiri od pet studenata su bar u jednom razdoblju studiranja živjeli u stanovima koji nisu uslovni za život

Više od 83% studenata su živjeli u neuslovnim stambenim objektima za vrijeme svog visokog obrazovanja.


6666
Foto: The Tab

Većina studenata živjela je u smještaju koji bi se prema Zakonu o životnom prostoru iz 2018. u Engleskoj mogao klasifikovati kao “neprikladan za stanovanje”, prema nalazima istraživanja koje je proveo Stint.

Od 1.000 studenata koji su odgovorili na anketu, utvrđeno je da je 83 posto živjelo u smještajnim objektima koji ne zadovoljavaju standarde utvrđene zakonom.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Sramotno je što je toliko studenata prisiljeno živjeti u smještajnim objektima koje bi vlastito zakonodavstvo smatralo neprikladnim za stanovanje, rekao je šef Sindikata univerziteta i fakulteta Jo Grady.

Međutim, ništa nije iznenađujuće u obrazovnom sistemu koji se prema studentima i dalje odnosi kao prema kravama muzarama u kontekstu novca, na primjer, tokom prošle akademske godine, kada su mnogi ili bili prisiljeni platiti smještaj koji nisu mogli koristiti, ili su zarobljeni u kampusu nakon što im je obećano normalno univerzitetsko iskustvo. 

Istraživanje je također pokazalo da 41 posto studenata živi u stanovima koja imaju buđ ili vlagu, dok 19 posto ima pokvaren alarm za detektovanje dim.

Uprkos tome, 20 posto studenata troši cijeli svoj budžet za život na najam.

Glasnogovornik vlade rekao je:

Potpuno je neprihvatljivo da bilo ko živi u nesigurnom smještaju – očekujemo da studenti uživaju u pristojnom životnom standardu, a politike smještaja na univerzitetu poštene i transparentne. Najavili smo velike reforme za podršku stanarima, koje će pružiti veću naknadu stanovnicima, bolju regulaciju i kvalitetnije domove.