Bolujete li od “apsolventitisa”: Teška bolest koja pogađa starije studente

Ovih devet simptoma otkriva da bolujete od apsolventitisa.


Posljednji semestar i predaja završnog rada na fakultetu uglavnom se poklope sa psihofizičkim stanjem koje je na izdisaju.

Advertisements

Ostao vam je samo još jedan ispit ili ste sve “očistili”, a čeka vas još samo diplomski rad? Posla nikad manje da se studij privede kraju, ali nikad ni manje volje i motivacije. Ti posljednji studentski dani nerijetko su popraćeni umorom, lošim raspoloženjem i teškom lijenošću. Ponekad nam se ne da izaći iz trenirke danima, a češljanje ili neki drugi oblik sređivanja iziskuje preveliki trud, piše hercampus.com.

Ne brinite se, najčešće to stanje nije dugotrajno, a vjerovatno se radi samo o slučaju “apsolventitisa” (ovu riječ smo izmislili). Ako i ti sumnjaš da se zaražen apsolventitisom, pogledaj imaš li neki od devet simptoma ove završno-studentske dijagnoze.

1. Smanjena pokretljivost ruku (kad treba ugasiti TV)

Apsolventitis može uzrokovati trenutno grčenje mišića u rukama baš kada trebate podići daljinski i ugasiti televizor. Zbog toga se događa da tokom svih onih neplanski provedenih sati pred TV-om, zapravo nemate pojma što ste gledali. Niko vam ne može suditi, jer za sve je kriv grč u mišićima uzrokovan apsolventitisom. Ovo se često dešava i kada trebate prestati skrolati telefon i ići da učite. Prsti se jednostavno zgrče i nastave da skrolaju Instagram ili Facebook.

2. Kratkoročni gubitak memorije kad su u pitanju datumi ispita

Kad ste zaraženi apsolventitisom, mozak nekako zablokira sve važne podatke i informacije koje se tiču završetka našeg akademskog obrazovanja. Upravo zbog tog kratkoročnog gubitka memorije ne poštujete rokove, zaboravljate odgovoriti na mailove mentora i sl. Da ne pričamo o tome kako zaboravljate termine predavanja… Predavanje, šta je to?

3. Nemogućnost slanja diplomskog rada do samog roka za predaju

Iako se svakodnevno trudite, ne spavate, ne jedete, pišete taj diplomski rad, jednostavno zbog aposlventitisa nećete moći poslati rad sve do zadnje minute isteka roka za predaju. To je jednostavno objasniti: naime, apsolventitis uzrokuje prekomjeran rad žlijezde koja potiče odugovlačenje, zbog čega ćete jedva stići odraditi sve na vrijeme.

4. Ekstremno se teško budite ujutro

Studije su pokazale da apsolventitis uzrokuje brzi porast energije noću i značajan pad energije ujutro. Izuzetno teški kapci nakon buđenja česta su nuspojava ove bolesti. Poznato je da apsolventitis povećava prosječni unos kafe za gotovo 50 posto te osobe stiču nivo tolerancije na dejstvo kafe. Više vas ne drži budnim uvečer nego ima kontraefekat. To je rezultat sadejstva kafe i apsolventitisa.

5. Nedostatak motivacije

Advertisements

Iznenadno smanjenje motivacije nije rijetko kod zaraze apsolventitisom. Bez obzira na to imate li poteškoća u pronalaženju energije za odlazak do laptopa i pisanje rada ili jednostavno ne možete smisliti dobar razlog za presvlačnje iz pidžame, apsolventitis je definitivno krivac.

6. Iznenadni grčevi u glavi zbog kojih na sat gledate svake minute

Kao rezultat apsolventitisa, vaše misli bit će sve teže kontrolirati. Iznenadni grčevi nisu rijetkost. Ako sumnjate da imate apsolventitis, vjerovatno ste primijetili da nenamjerno gledate na sat više puta tokom dana. Ne brinite, iako vam vrijeme jako sporo prolazi ono ipak prolazi – a rok je sve bliži.

7. Drastičan porast u konzumiranju Netflixa

Možda nećete imati motivaciju ili fokus da napišite jednu stranicu diplomskog, ali sigurno će biti energije da u danu završite sezonu ili dvije omiljene serije. Naravno, sve je to posljedica ove teške bolesti.

8. Poteškoće s čitanjem tektova dužih od nekoliko odlomaka

Oni zaraženi apsolventitisom često imaju kraći raspon pažnje i izuzetno im je teško pročitati nešto duže od nekoliko odlomaka. Možda ćete primijetiti zamagljen vid ako predugo buljite u riječi. Jedva možete pročitati čitavu vijest na nekom portalu, a da ne govorimo o nekoliko stranica naučne literature.

9. Gubitak interesa za vanjski izgled

Svakodnevno nošenje iste odjeće uobičajeno je ponašanje kod zaraze apsolventitisom. Trenerke postaju sve prihvatljivije kako se apsolventitis razvija, a šminka postaje sve manje važna.

Kao što smo na početku članka napisali, dobra vijest je da apsolventitis nije opasan po život i vjerovatno će proći sam od sebe za nekoliko mjeseci. Izgurajte taj zadnji semestar, zadnji ispit i rad, i bit će sve u redu. Ako simptomi potraju i nakon završetka studija, možda biste se onda trebali posavjetovati sa svojim ljekarom.

Napomena: Tekst je satiričnog karaktera, a bolest opisana u njemu izmišljena je.