Bivši student iz Tuzle uspješan u Njemačkoj: “Iz zemlje odlaze najobrazovaniji i najsposobniji ljudi”

Adnan smatra kako mladi mogu pronaći posao ukoliko budu uporni u slanju prijava.


adnan nukic2
Foto: Adnan Nukić

Bivši student Adnan Nukić, odmah nakon završetka studija elektrotehnike u Tuzli pronalazi posao u Njemačkom centru za robotiku u univerzitetskom Gradu kao inženjer automatike i robotike, a uporedo počinje raditi i na projektima u Njemačkoj preko matične firme „Masterwerk“ čiji fokus je stavljen na autoindustriju, gdje je dobio i stalno zaposlenje.

 – Trenutno sam angažovan na projektu u kompaniji „Airbus na poziciji PLC programera. Kada se govori o odlasku iz Bosne i Hercegovine u fokusu se ne stavljaju samo mladi ljudi, nego i sve generacije, a činjenica koja najviše pogađa jeste da odlaze iz zemlje najobrazovaniji i najsposobniji ljudi, navodi Adnan i kaže da prednost bržeg zaposlenja prvenstveno se odnosi na pravac kojim on ide.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Što se tiče mog usmjerenja, ali i prilike za rad u inostranstvu, diploma je priznata u potpunosti, potreban je samo prevod na njemački jezik. Ovaj kadar je dosta tražen, pa je to ujedno i dobra strana da se lakše dođe do posla, a pri tome potvrda o poznavanju jezika nije potrebna prilikom apliciranja u ambasadi.

Adnan smatra kako mladi mogu pronaći posao ukoliko budu uporni u slanju prijava, a to je upravo zaključio iz svog primjera.

Danas se može pohvaliti dobrim radnim iskustvom iza sebe, a u budućem periodu želi prikupiti još više znanja iz oblasti automatizacije i robotike jer smatra kako za ovo usmjerenje tek dolazi vrijeme u našoj državi.