Biljke koje rješavaju stresa i utječu na raspoloženje

Vjerovatno ste se bezbroj puta našli u skoro nerješivim situacijama promjene raspoloženja i prevelikog utjecaja stresa na vašu svakodnevnicu, te niste pronašli adekvatan način rješavanja upravo takvog tipa problema. U tom slučaju, potencijalno rješenje krije se u biljkama koje vam mogu biti nadomak ruke. U nastavku saznajte o kojim biljkama se radi.


stres 1 1500x1000

Apsolutno svaka osoba se svakodnevno suočava sa stresnim situacijama, što može da utjče na raspoloženje. To se posebno odnosi na one ljude koji imaju kratak temperament i ne mogu da se odupru takvim situacijama. Ako ne znate kako da se izborite sa promjenama raspoloženja i emocionalnim stresom, imamo rješenje za vas – bilje, prenosi Kurir.rs.

Neke biljke zaista mogu da vam pomognu da kontrolišete promene raspoloženja, ispunjavajući vas svojim korisnim svojstvima. U slučaju da stalno patite od promjena raspoloženja, morate da se držite i zdrave ishrane. Jednostavno izbjegavajte kofein, alkohol, vještačke zaslađivače, prehrambene aditive i visoko prerađenu hranu, jer oni imaju tendenciju da izbace čitav organizam iz ravnoteže.

Držeći se zdrave ishrane i koristeći korisne biljke, možete da kontrolišete promjene raspoloženja i poboljšate emocionalno zdravlje.

Zivot i stil RTL
Život i stil-RTL

Evo liste od 5 moćnih biljaka koje će vam pomoći da se izborite sa promjenama raspoloženja i povratite emocionalnu ravnotežu:

1. Kantarion

Ova biljka će vam pomoći da zadržite osećaj blagostanja. Dokazano je da kantarion pomaže u kontroli poremećaja raspoloženja i podizanju emocionalnog stanja. Dakle, ako doživljavate neprijatne emocije, ne zaboravite da popijete šoljicu čaja prije spavanja.

2. Hristov venac

Hristov venac je koristan u liječenju nesanice, anksioznosti, ADHD-a i nervoze. Također će vam pomoći da poboljšate opšte raspoloženje i mentalno zdravlje.

3. Ženšen

Ženšen je stimulativna biljka koja povećava nivo energije i opštu vitalnost. Takođe je korisna za povećanje fokusa i poboljšanje emocionalnog stanja.

4. Sibirska ruža

Ova biljka je moćan adaptogen, jer normalizuje tjelesne funkcije, uključujući i funkcije mozga. Može vam pomoći da smanjite stres, poboljšate apetit i smanjite razdražljivost.

5. Kava kava

Vjerovatno ne znate, ali ova biljka se vekovima koristi na južnom Pacifiku kao ceremonijalno piće. Pomaže da se smiri centralni nervni sistem, pružajući opšti osećaj opuštenosti i olakšanja tijelu. U slučaju da patite od stresa ili anksioznosti, obratite pažnju na ovu biljku, jer će vam pomoći da smanjite takve emocionalne probleme.

(STUDOMAT.ba)