Na današnji dan: Srušen Stari kameni most u Konjicu

Stari most u Konjicu na rijeci Neretvi smatra se tačkom gdje se Hercegovina spaja sa Bosnom. Podignut je 1682. godine i proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. 3. marta 1945. godine njemački okupatori srušili su Stari kameni most u Konjicu, prilikom povlačenja svojih trupa.


Bosna i Hercegovina.eu

Izgrađen je u vrijeme sultana Mehmeda IV, kao posljednja velika osmanska građevina u BiH, a sagradio ga je Haseči Aliaga iz Blagaja.

Izgrađen je prvo drveni, pa betonsko – čelični most, a 2009. godine ga je turska firma ER – BU, renovirala u izvornom obliku. U obnovljeni Stari most ugrađeno je ukupno 2.408 blokova sedre, više od 10 tona olova, skoro pet tona klamfi, a sve je učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke, kako stoji u podacima Historija.ba.

Radovi na obnovi mosta počeli su 12. maja 2006. godine. Stari kameni most ima šest lukova, a od 2003. godine nalazi se na listi nacionalnih spomenika BiH. 16. juna 2009. godine, u Konjicu je svečano otvoren Stari kameni most, a ovoj manifestaciji prisustvovao je i tadašnji turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan. Otvaranje čuvenog mosta koji spaja dvije obale Neretve simbolično je priređeno 16. juna, na dan općine Konjic.

Zadržana je i dužina mosta od 101,80 metara i širina od 5,25 metara. Ukupni troškovi obnove iznosili su oko 5.300.000 maraka. Uz mostarski Stari most i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, jedna je od najljepših građevina iz turskog doba.

(STUDOMAT.ba)