Na današnji dan: Srušen Stari kameni most u Konjicu

Stari most u Konjicu na rijeci Neretvi smatra se tačkom gdje se Hercegovina spaja sa Bosnom. Podignut je 1682. godine i proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. 3. marta 1945. godine njemački okupatori srušili su Stari kameni most u Konjicu, prilikom povlačenja svojih trupa.


Izgrađen je u vrijeme sultana Mehmeda IV, kao posljednja velika osmanska građevina u BiH, a sagradio ga je Haseči Aliaga iz Blagaja.

Izgrađen je prvo drveni, pa betonsko – čelični most, a 2009. godine ga je turska firma ER – BU, renovirala u izvornom obliku. U obnovljeni Stari most ugrađeno je ukupno 2.408 blokova sedre, više od 10 tona olova, skoro pet tona klamfi, a sve je učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke, kako stoji u podacima Historija.ba.

Radovi na obnovi mosta počeli su 12. maja 2006. godine. Stari kameni most ima šest lukova, a od 2003. godine nalazi se na listi nacionalnih spomenika BiH. 16. juna 2009. godine, u Konjicu je svečano otvoren Stari kameni most, a ovoj manifestaciji prisustvovao je i tadašnji turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan. Otvaranje čuvenog mosta koji spaja dvije obale Neretve simbolično je priređeno 16. juna, na dan općine Konjic.

Zadržana je i dužina mosta od 101,80 metara i širina od 5,25 metara. Ukupni troškovi obnove iznosili su oko 5.300.000 maraka. Uz mostarski Stari most i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, jedna je od najljepših građevina iz turskog doba.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Irma Ahmetspahić

Studentica prve godine prvog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka UNSA, odsjek žurnalistika. Ni manje ni više. Uživam u svijetu medija. Pisanju. Slobodi. Volim košarku, kafu i crnu boju. Uvijek imam olovku i papir.
X