BiH za članstvo u program Erasmus+ treba godišnje da plati 115.000 eura

Bosna i Hercegovina za članstvo u programu Erasmus+ treba platiti ulaznu kartu od 115.000 eura na godišnjem nivou, a koliko će sredstava biti raspoloživo i dodijeljeno BiH, zavisi od projekata koje za aplikatne iz BiH odobri EACEA.


Erasmus plus 2014 2020

Bosna i Hercegovina za članstvo u programu Erasmus+ treba platiti ulaznu kartu od 115.000 eura na godišnjem nivou, a koliko će sredstava biti raspoloživo i dodijeljeno BiH, zavisi od projekata koje za aplikatne iz BiH odobri EACEA, navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH u saopćenju za javnost o aktivnostima u vezi s pristupanjem Bosne i Hercegovine programu Evropske unije Erasmus+.

Kako prenosi “Oslobođenje”, ukupan budžet cjelokupnog programa Erasmus+  od 14,7 milijardi eura je predviđen za sve države-članice Programa, što znači da navedena sredstva nisu u punom iznosu namijenjena Bosni i Hercegovini, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da, nakon što je Ministarstvo civilnih poslova BiH u procesu konsultacija uspjelo da pribavi saglasnosti svih nadležnih ministarstava obrazovanja u BiH, donesen je zaključak kojim je data saglasnost za učešće BiH u programu Erasmus+.

– Očekujemo da će Evropska komisija (EC) u najskorije vrijeme ponuditi na potpisivanje memorandum, čime bi bila završena procedura pristupanja Bosne i Hercegovine djelimičnom članstvu u programu Erasmus+, kako je zvaničnim aktom EC-a i ponuđeno Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

– Od septembra do novembra 2013. godine, na osnovu poziva Evropske komisije da Bosna i Hercegovina u 2014. godini djelimično učestvuje u programu Erasmus+, Ministarstvo civilnih poslova je u skladu sa svojom koordinirajućom ulogom u oblasti obrazovanja u BiH provelo neophodnu proceduru konsultacija s nadležnim obrazovnim vlastima u BiH radi dobijanja pozitivnih mišljenja za djelimično učešće države u navedenom programu u 2014. godini, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da je, s obzirom na status Bosne i Hercegovine kao države potencijanog kandidata za članstvo u EU, kao i specifičnog unutrašnjeg uređenja o pitanju nadležnosti u oblasti obrazovanja, Bosni i Hercegovini od EC-a ponuđeno djelimično učešće u prvoj fazi pristupanja programu Erasmus+ u 2014. godini, pri čemu bi sve aktivnosti vodila Izvršna agencija za audiovizuelene djelatnosti, obrazovanje i kulturu (EACEA).

(oslobodjenje.ba)