Bh. inovatorima brojne nagrade na međunarodnom sajmu u Njemačkoj

Na 66. Međunarodnoj izložbi inovacija (IENA) u Nürnbergu (Njemačka), inovatori iz BiH predstavili su osam inovacija za koje su nagrađeni dvjema srebrenim i dvjema bronzanim medaljama.


Foto: Radiosarajevo.ba
Foto: Radiosarajevo.ba

Na 66. Međunarodnoj izložbi inovacija (IENA) u Nürnbergu (Njemačka), inovatori iz BiH predstavili su osam inovacija za koje su nagrađeni dvjema srebrenim i dvjema bronzanim medaljama, piše Fena.

Srebro je pripalo Branku Milićeviću iz Posušja i Senadu Šećerbegoviću iz Sarajeva. Milićević je predstavio masku za zavarivanje koja je tri do četiri puta lakša od postojećih, prenosi Radio Sarajevo.

Ovo značajno olakšanje variocu Milićević je ostvario primjenom karbonskih vlakana za kacigu.

Osim manje težine, kaciga od ovog materijala je gotovo nelomljiva i omogućava bolju izolaciju.

Od postojećih maski razlikuje se i po tome što ima kružni vizir, koji varilac zatamnjuje prije bljeska, praktično trenutačno. Postojeće maske zatamnjuju se tek pojavom bljeska.

Šećerbegović je izumio stabilni skejtbord, sa dva prednja i jednim zadnjim točkom.

Takvih već ima, istina, ali novina je u tome što se stabilnost postiže električnim kočenjem lijevog ili desnog točka, a ne riskantnim ekvilibrističkim naginjanjem tijela skejera. Pritom se može postići brzina do 10 km/sat.

Bronzane medalje dobili su Zoran Dujaković iz Banje Luke i dvojac veterinara Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog.

Dujakovićeva inovacija omogućava efikasnu i sigurnu terensku (privremenu) ili stalnu detekciju otvorenog i zatvorenog prostora, vozila, objekata, osoba, životinja itd, bez rizika za vodiča niti za psa.

Sastoji se od različitih elektronskih instrumenata i komplementarnih predmeta koji mogu biti izrađeni od metala, plastike, kartona, drveta i drugih priručnih materijala na terenu.

Veterinari su izumili kocke za zaštitu od riječnih poplava! Radi se o plastičnim praznim kockama koje bi se, najavom ili naletom poplave, blagovremeno mogle poslagati duž obala, i postupno automatski puniti nadolazećom vodom.

Kocke se mogu slagati uzdužno i po visini, dvostrukim vrstama spojeva: utori-pera i rupe-klipovi.

Ako su obale pjeskovite, u donji red kocki može se upumpavati pijesak.

Prva izložba inovacija IENA održana je 1948. u tada razrušenom Nürnbegu, tri godine po završetku rata.

Već početkom 50-tih godina svijet počinje govoriti o „njemačkom privrednom čudu…nastalom na inovacijama, saopšteno je iz Asocijacije inovatora BiH.

(Radiosarajevo.ba)