Bezvremenski citati Johna Lennona, osnivača Beatlesa

Legende nikada ne umiru, sjećanja na njih i njihova djela ostaju živjeti, opominjući koliko su ti veliki ljudi ostavili traga na ovaj svijet. U sferi muzike, takav pojam neizostavno je povezati s Johnom Lennonom.


john

Osim što je svojom pojavom, ličnošću i djelom ostavljao i ostavlja rijetko koga ravnodušnim, John Lennon je svoju slavu stekao kao iznimno bitan član grupe the Beatles i kao njen osnivač. Uz njegovu slavu neizostavno je pomenuti mnogobrojne hitove, koji su obožavatelje kvalitetne muzike decenijama vukli njihovom imenu.

U tekstovima pjesama čiji su reci protkani nježnim prizvucima melankolije, snažnih osjećanja, duše i očiglednog instinkta za umjetnost, primjetne su pouke i ideje kojima Beatlesi dodiruju slušaoca.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Izdvojila sam nekoliko poetičnih rečenica, stihova i životnih poruka koje je za sobom ostavila nezaboravna silueta muzičkog i ljudskog svijeta, nenadano i nepravedno oduzeta ljubiteljima kvalitetnog zvuka, John Lennon.

jn

– Nije bitno koga volite, gdje volite, zašto volite, kada ili kako volite, bitno je jedino da volite.

– Kada sam išao u školu, pitali su me šta želim biti kad odrastem. Napisao sam “sretan”. Rekli su mi da nisam razumio zadatak, a ja sam njima rekao da oni nisu razumjeli život.

– Stvarnost ostavlja puno toga mašti.

– Objavite. Isto kao što objavite rat. Tako ćemo imati mir…samo ga moramo objaviti.

– Kao i uvijek, stoji jedna predivna žena, iza svakog idiota.

– Kada učinite nešto plemenito i lijepo, i niko to ne primijeti, ne budite tužni. Izlazak Sunca svakog jutra je prelijep spektakl, a ipak, većina publike i dalje spava.

– Sve će biti u redu na kraju. Ako nije u redu, nije kraj.

– Ako neko misli da su mir i ljubav samo kliše koji mora biti ostavljen u šezdesetima, tu je problem. Jer mir i ljubav su vječni.

– Samo isprobavanjem tuđe odjeće naći ćemo svoju veličinu.

– Iskrenost vam neće donijeti puno prijatelja, ali će vam donijeti one prave.

Možda nam se život svima povremeno čini okrutan i mračan, no taj tunel niz koji sad gledate i kao noćni leptir težite biti što prije sprženi svjetlom na njegovom kraju, srušite, spalite, gurnite planinu. Uklonite barijere koje život čine nesmotrenim. Nije sutra ono što nas očekuje, Mi smo ono što očekuje sutra. Ne nadaj se boljem, stvori bolje, jednom, nećeš imati priliku.