Beograd: Studenti idu u zatvor zbog blokade Filozofskog fakulteta?

Na zahtjev javnog tužilaštva policija će ispitati učesnike blokade Filozofskog fakulteta, koja je okončana prošle sedmice.


Foto: 24sata.rs
Foto: 24sata.rs

Na zahtjev javnog tužilaštva policija će ispitati učesnike blokade Filozofskog fakulteta, koja je okončana prošle sedmice.

Advertisements

Kako prenosi portal “Najstudent”, zahtjev javnom tužilaštvu da reaguje po službenoj dužnosti i pokrene istragu uputio je dekan fakulteta prof. dr Miloš Arsenijević.

Tako bi zbog protesta, studenti mogli da završe i u zatvoru. Dekan ih je optužio da su nasrtali na profesore i kolege, da su vrijeđali i prijetili, da su ograničavali slobodu kretanja drugima, da su uništavali imovinu, a policija će da utvrdi šta je od ovoga istina i da svoje nalaze saopšti tužilaštvu, koje će odlučiti šta dalje, saznaju Novosti.rs.

– Javnom tužilaštvu smo podnijeli zahtjev i tu se završava naš posao. Ostalo treba oni da rade. Možda će studenti i profesori biti pozivani na saslušanja, možda će nam tražiti dokazni materijal ili snimke. To nema veze sa fakultetom. U svakom slučaju ćemo sarađivati, izjavio je dekan prof. dr Miloš Arsenijević.

A da je dekan Filozofskog fakulteta tražio od tužilaštva da ispita učesnike blokade, čuli su i sami studenti. Međutim, vjerovali su da je, sa prekidom blokade 9. januara, taj postupak ostavljen po strani.

Advertisements

– Znamo da se dekan konsultovao sa advokatima i da su mu rekli da se ne krši autonomija fakulteta ako policija bude sprovodila istragu. Iskreno, ne znamo šta nam je gore, krivične ili disciplinske prijave. Zbog drugih možemo da budemo izbačeni sa fakulteta, kažu studenti iz samoorganizovanog studentskog pokreta.

Oni se nadaju da neće dobiti nove krivične prijave, a i da će fakultet ipak da povuče stare i da obustavi disciplinske postupke. ako se to ne dogodi, kažu, na zboru studenata će se dogovoriti o daljim akcijama.

Osam prijava

Filozofski fakultet je protiv učesnika blokade već podnio osam krivičnih prijava zbog napada, prijetnji, remećenja javnog reda i mira… iako su članovi samoorganizovanog studentskog protesta tražili da se te prijave povuku, to nije učinjeno.

(najstudent.com)