Pet zdravih razloga da ustajete rano svaki dan

Jednom kada uđete u svijet odraslih i osjetite dinamičan poslovni ritam, ustajanje koje uglavnom podrazumijeva šest ili sedam sati ujutru – počinje vrijeme zaborava dugog spavanja i izležavanja. Iako je ova privilegija moguća vikendom, postoje razlozi zbog kojih je zdravo i preporučljivo da se čak i subotom i nedjeljom budite u neko dogledno vrijeme.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Probajte da ovaj ritam ne posmatrate kao moranje ili naviku koju ponavljate sa mukom, već kao dobar izbor zbog kojeg ćete živjeti bolje, imati više elana i vremena za sve što vam donosi novi dan. Ovo je pet razloga zbog čega je dobro biti ranoranilac:

Advertisements

1. Doručak

Advertisements

Iako je doručak najvažniji dnevni obrok, veliki broj ljudi ga preskače. Prema izvještaju WebMd, redovan zdrav doručak vam daje više vitamina, minerala i nutritivne vrijednosti, poboljšava koncentraciju i sposobnosti, pruža više snage tokom dana i vježbanja i snižava nivo holesterola. Probudite se barem deset minuta ranije, spremite jaja ili zdrav sendvič, a ukoliko ste u velikoj gužvi, zgrabite jednu bananu ili jogurt u letu.