Banjaluka: Sobe čekaju studente, studenti čekaju dogovor o statusu doma

Iz Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci apeluju na nadležne da što prije riješe status Četvrtog paviljona, kako bi u roku mogli raspisati konkurs za useljenje studenata.


Foto: ATVBL
Foto: ATVBL

Novi paviljon u Kampusu u vlasništvu je Univerziteta u Banjaluci, a da bi se krenulo u proceduru smještaja objekat mora da pređe na Studentski centar, koji rukovodi tim poslovima.

Studenti već godinu dana čekaju da se otvore vrata Četvrtog paviljona, pa iako je on potpuno opremljen, direktor SC Zoran Babić još ne može sa sigurnošću da kaže da li u septembru mogu računati na dodatnih 480 kreveta.

– Dogovor o statusu Četvrtog paviljona trebaju postići Univerzitet, Ministarstvo prosvjete i Vlada RS. Naš Centar je u cijelom slučaju samo nijemi posmatrač, ali nadamo se da će taj status biti ubrzo riješen, rekao je Babić, dodajući da moraju pripremiti i nove uslove konkursa, kojim bi se vrednovao isključivo prosjek kandidata. Naglašava da su i dalje pri stavu da prioritet u novom objektu treba da imaju najbolji studenti, a da se za socijalne kategorije predvidi određeni broj kreveta.

Na koji način će biti riješen status Paviljona četiri, sa Univerziteta u Banjaluci nisu odgovorili, već su kratko poručili da intenzivno traže najbolje rješenje, zajedno sa Ministarstvom prosvjete i Vladom RS. Uvjeravaju da će “bez obzira na pravni status ovog objekta, studenti biti useljeni krajem septembra ili početkom oktobra”.

I iz Ministarstva stiže odgovor da se radi na tome da status novoizgrađenog doma bude riješen do početka akademske godine, kako bi studenti bili smješteni.

Činjenica je, međutim, da je izgradnja Doma počela prije dvije godine i da se za sve to vrijeme nadležne institucije nisu dogovorile kako će se upravljati Četvrtim paviljonom. Kako nezvanično saznaju novinari ATV-a, jedna od opcija koje se razmatraju jesu da se objekat preda Studentskom centru u zakup, kao što je to slučaj sa Trećim paviljonom i menzom. To je u ovoj situaciji, smatraju upućeni, najbrže i najizvjesnije rješenje, iako podliježe plaćanju PDV-a na procjenjenu vrijednost usluge. Opcija je i da Univerzitet preda Paviljon Vladi, a Vlada Studentskom centru, međutim i u tom slučaju treba izdvojiti popriličnu sumu novca za PDV, jer je vrijednost zgrade veća od šest miliona maraka.

Prema informacijama do kojih je došao ATV, model koji su zagovarali sa Univerziteta, jeste da im se SC pripoji i postane njihova organizaciona jedinica. Ovo bi, saznajemo, definitivno bila najjeftinija, ali i najkompleksnija varijanta, jer je za to potrebno mijenjati set zakona.

(ATVBL)