Pet poslova koji su najgori za vaše zdravlje

Među najgorim profesijama našli su se radnici u velikim trgovačkim lancima, ali i građevinski radnici te zaposlenici u fabrikama.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Više od četvrtine zaposlenih u trgovini kaže da njihov posao negativno utječe na zdravlje, stoji u istraživanju harvardske škole za javno zdravstvo. Istraživanje, zapravo svojevrsnu anketu, predvodio je Robert Blendon na 1.600 Amerikanaca i pitanja su se fokusirala na posao, zdravlje, stres i njihove poveznice.

– Ukupno je 43% zaposlenih reklo da posao negativno utječe na nivo stresa. Manji postoci ispitanika izjavili su da posao loše utječe na prehrambene navike (28%), ciklus spavanja (27%) i težinu (22%), prenosi Joel Neel s NPR-a.

Razlike postoje i među profesijama pa je čak 26% zaposlenih u velikim trgovinama kaže da posao negativno utječe na njihovo zdravlje. Teški poslovi poput onih u gradnji loše utječu na zdravlje kod 23% ispitanika, dok rad u fabrikama loše utječe na zdravlje 21% ispitanika. Zanimljivo je da 19% zaposlenih u zdravstvu smatra kako posao loše utječe na njihovo zdravlje. Na petom mjestu našli su, još jednom, zaposlenici u trgovinama.

Ispitanici su mogli birati koja kategorija zaposlenja najbolje opisuje njihovo radno mjesto pa je moguće da su zaposlenici iste kompanije odabrali “veliku trgovinu” ili “trgovinu” budući da je u engleskom dosta mala razlika između “retail outlet” ili “store”.

Svakome ko je ikad bio u dućanu tokom gužve jasno je zašto rad s ljudima negativno utječe na zdravlja. Rad u građevinskom sektoru ili u tvornicama također poprilično jasno utječe na zdravlje, ali zanimljivi su i problemi što ih iskuse ljudi na visokim pozicijama.

Gotovo polovica dobro plaćenih kancelarijskih zaposlenika kaže da jednostavno ne mogu prestati raditi. Čak 43% dobro plaćenih radnika kaže da su često ili barem povremeno radili tokom godišnjih odmora. Budući da u SAD-u ne postoji obaveza korištenja godišnjeg odmora, a ni minimalno trajanje godišnjih, poslodavci nude određen broj plaćenih slobodnih dana. 48% ispitanika izjavilo je da nisu iskoristili sve slobodne dane tokom prošle godine. Imajući u obziru prednosti odlaska na odmor, od nižeg nivoa stresa pa do kretanja ili jednostavno odmora, vjerovatno i to utječe na zdravlje radnika.

(Express.hr)