Amazon najavio otvaranje 100.000 novih radnih mjesta u SAD-u

Velika kompanija za internet kupovinu Amazon.com otvorit će više od 100.000 radnih mjesta u Sjedinjenim Državama u času dok Donald Trump poziva multinacionalne kompanije da pojačaju djelatnost na američkom tlu.


Foto: Jeff Bezos, Amazon.com
Foto: Jeff Bezos, Amazon.com

Ovom spektakularnom informacijom koju je otkrila u četvrtak, kompanija Jeffa Bezosa pridružuje se popisu preduzeća koja su najavila ulaganja u SAD-u nakon pobjede Donalda Trumpa (Ford, Fiat Chrysler, Carrier…), od kojih su poneka odustala od plana preseljenja u Meksiko.

– U idućih osamnaest mjeseci kanimo proširiti firmu za 100.000 Amazonaca, rekao je Bezos koji je tokom kampanje bio žestoki protivnik novog predsjednika.

Američka superfirma koja planira organizirati isporuku proizvoda pomoću bespilotnih letjelica i koja je svojim virtualnim pomagačem Alexia učinila prve korake u umjetnoj pameti, tako će znatno pojačati radnu snagu.

Amazon, osnovan 1994. godine, ima danas 180.000 zaposlenika u SAD-u i, navodi njegova mrežna stranica, “više od 300.000” u svijetu.

Firma u saopštenju ističe da će nova radna mjesta širom SAD-a biti na puno radno vrijeme, s “punim” zdravstvenim osiguranjem i otvorena za “sve tipove” kvalifikacija: od inženjera preko skladištara do programera.

(dnevnik.hr)