Akademija je kreirala tijelo savjetnika za prevenciju seksualnog uznemiravanja kojem će se studenti lakše obratiti

Kreirano jedno tijelo koje čine savjetnici za prevenciju seksualnog i svakog drugog uznemiravanja kojem će se studenti lakše i jednostavnije obratiti.


Gost Dnevnika O kanala bio je dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Srđan Vuletić, a tema razgovora bile su prijave za seksualno uznemiravanje na Akademiji.

Advertisements

Do 28. januara, Akademija je dobila 14 prijava, a onda u toku dana još dvije. Vuletić je kao dekan sedam prijava dobio direktno.

– Mi smo pokušali napraviti jedan prostor od povjerenja, jer smo pomislili da možda neke od osoba koje se smatraju povrijeđenima ne žele da se jave direktno u Akademiju, smatrajući da neće biti zaštićene i da njihova prava neće biti do kraja ispoštovana. Onda smo kreirali to jedno tijelo koje čine savjetnici i savjetnice za prevenciju seksualnog i svakog drugog uznemiravanja, kao neko tijelo kojem će se studenti lakše i jednostavnije obratiti. Njima je do sada došlo 16 prijava. Sva saznanja o tome smo proslijedili dalje, kazao je.

Akademija je pokrenula interne procedure. Vuletić nam je objasnio o čemu je riječ.

Advertisements

Ja kao ovlašteno lice, imam jedan određeni broj postupaka koje mogu pokrenuti. Radi se ili postupak pred etičkim odborom ili disciplinski postupak. Mi sada pravimo preduslove za pokretanje tih procedura i, kao što smo i govorili u prethodnom periodu, Akademija će do kraja ispitati sve činjenice i uraditi ćemo sve što je u našoj moći da pokažemo da smo zaista neka ustanova od kredibiliteta i integriteta, i da možemo izaći na kraj sa ovakvim stvarima, poručio je.

Kada je u pitanju mogućnost sankcionisanja prijavljenih i prije odluke pravosudnih organa, Vuletić kaže da se to može desiti, ali da Akademija nema veze sa onim što će raditi tužilaštva.

– Ja ne mogu da prejudiciram, učinit ću sve da pripremim proceduru kako treba. A naravno, mislim da će javnost zanimati šta će se dešavati u sljedećim koracima. U principu, i da i ne, može se desiti i prije. Mi nemamo veze s onim šta će uraditi Tužilaštvo BiH i Kantonalno Tužilaštvo. Oni će poduzeti svoje radnje. Mogu da rade sve što mi ne možemo. Mi nismo organ koji može prikupljati podatke na određene načine. Mi imamo usko djelovanje, ali možemo da pokrenemo interne procedure i izreknemo određene sankcije, zaključio je.

Pogledajte cijeli razgovor.