35 godina Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu

Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu prije 35 godina počela je rad. Danas je prepoznatljiva u regiji i šire, a bh. pozorište i film čine generacije koje dolaze upravo s ove akademije.


asu sarajevo

Kako je kazao Pjer Žalica, dekan ove ustanove, ideja je da budu regionalni lider:

– Mislimo da imamo za to sposobnost. Ne takmičimo se ni s kim, nego to smatramo izazovom. Imamo odličnu saradnju sa drugim akademijama u BiH i regiji i tako ćemo i nastaviti.

– Pojavila su se imena, osobnosti, ljudi, umjetnici – koji argumentovano stoje iza i ispred svojih djela i svojih radova. I to ne mislim samo ja, to misle i mnogo šire, navodi teatrologinja Ljubica Ostojić.

Od studenata se svakodnevno zahtijeva mnogo odricanja i rada.

Kako kaže profesor Admir Glamočak, mnogo se radilo i mnogo se tražilo od studenata – njihovo stanovište je da je rad osnova, a talent ona mrvica koja omogućuje ulaz u ovakvu vrstu škole.

– Za 35 godina postojanja akademije mi smo samo učvrstili ono što je postojalo u BiH i mislim da je Akademija napravila ogroman posao za identitet BiH, tvrdi profesor Senad Bašić.

Otvorena scena Obala, koju su studenti i nastavnici od zapuštenih podrumskih prostorija pretvorili u jedinstvenu sarajevsku pozornicu, i danas je, kao i u svojim počecima, mjesto prvih profesionalnih koraka mladih glumaca. Već dvije godine postoji i redovan repertoar, gdje publika može pogledati radove studenata.

Njen umjetnički rukovodilac Alen Muratović ističe kako su zadržali prvobitnu ideju – da bude poligon za studente na kojem će stjecati neophodno iskustvo.

Na Otvorenoj sceni Obala igraju se predstave koje preispituju aktuelne teme iz pozicije mladih ljudi, ali se i odgaja nova mlada publika.

Docentica Arma Tanović-Branković naglašava kako im je osnovni cilj da educiraju publiku:

– Dovodimo mlade u pozorište i tako stvaramo pozitivnu konkurenciju raznim supkulturama kao što su reality show ili neke loše navike, poput kladionica.

– Vjerujem da će se vremenom pojavljivati sve više i više novih super stvari koje iza sebe drže puno rada i energije i da će biti i komedija i tragedija, a pogotovo mi je drago što je prednost rada ove scene da dovodi našu generaciju na mjesto publike, kaže glumac Saša Krmpotić.

Trebamo više teatarske publike, a Akademija će nastaviti unapređivati društvo kroz umjetnost.

O bh. kinematografiji iza emisiju Federacija plus govorio je Zijad Mehić, prorektor za umjetnost, kulturu i sport UNSA i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo. Emisiju možete pogledati ovdje.

(Federalna.ba)