119. rođendan Vijećnice: Sarajevska ljepotica kroz historiju [FOTO]

Na današnji dan, 20. aprila 1896. godine otvorena je Gradska Vijećnica u Sarajevu, najveća i najreprezentativnija zgrada iz austrogarskog perioda u Sarajevu.


vijecnica clanak cover

Na današnji dan, 20. aprila 1896. godine otvorena je Gradska Vijećnica u Sarajevu, najveća i najreprezentativnija zgrada iz austrogarskog perioda u Sarajevu.

Vijećnica je podignuta krajem 19. stoljeća kao sjedište Gradske uprave. Prvi projekat je uradio Karlo Paržik, a kako se ovaj nije svidio ministru Benjaminu Kalaju, izrada novog je povjerena Alexandru Witteku. Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II zbog čega je dva puta odlazio u Kairo. Kako je Witek navodno, upravo zbog ovog projekta (nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj auli zgrade), umno obolio i izvršio samoubistvo, završetak njegovog projekta je povjeren 1894. godine Ćirilu Ivekoviću. Uporedo sa izradom i razradom projekta tekla je i izgradnja objekta od 1892. do 1894. godine. Objekat je zvanično predat na upotrebu 1896. godin

Od 20. aprila 1896. godine Vijećnica svjedoči svim događajima koji su duže od stoljeća zadesili Sarajevo. Prvobitno je Vijećnica bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine Vijećnica je služila gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga Vijećnica postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Sarajevo pod opsadom

Za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine Vijećnica je bila više puta granatirana od strane JNA i VRS-a. U noći sa 25. na 26. august 1992. godine je zapaljena, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH. Unutrašnjost je gotovo potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja.

vijecnica_cover

Obnova Vijećnice

Nakon višegodišnje obnove i rekonstrukcije koja je počela 1996, građevina je od prošle godine ponovo u funkciji. Tokom obnove Vijećnice u svaku njenu prostoriju ugrađen je i jedan stario dio koji je preživio požar od prije 22 godine.

U Vijećnici će sada biti čuvane knjige i rukopisi od iznimne vrijednosti i rariteti, za koje su napravljene prostorije sa posebnom temperaturom i vlažnosti za njihovo što bolje očuvanje.

U fotogaleriji pogledajte put Vijećnice kroz historiju, od njenog otvaranja, preko uništenja za vrijeme opsade Sarajeva, pa sve do obnove i vraćanja starog sjaja:

(STUDOMAT.ba)