Kristina Bartošová je filmska rediteljica i producentkinja. Njen debitantski dokumentarni film “Opasni svijet doktora Doleček” premijerno je prikazan u DOK Leipzigu i posebno se spominje na međunarodnom takmičenju First Lights na IDFF Jihlava i na ekranu Extra Muros na Pravo Ljudski Film Festivalu u Sarajevu. Film je također nominovan za nagradu Silver Eye 2015 za najbolji dokumentarni film iz CIE. Osvojio je dvije nagrade za najbolji češki dokumentarni film na Finale Pilsenu i nagradu Pavel Koutecký.

Kristina mnogo pažnje posvećuje i plesnim filmovima. Napisala je svoju teorijsku tezu o David Hintonu i kategorizaciji plesnih filmova iz perspektive filmskog stvaraoca. Njen posljednji plesni film “Insomnia” (2015) sa Janom Vránom osvojio je nagradu žirija na ScreenMotion festivalu u Londonu 2015. godine.

Tokom 2016. i 2017. godine Kristina je radila praksu na Akademiji scenskih umjetnosti u Pragu u ateljeu Nove mediji. Projekat “Pouzdani odnos” (rađen sa Barbora Kleinhamplová, 2014) osvojio je nagradu publike u PAF Olomoucu.

Trenutno radi na filmu “Human Beeing” koji je u razvoju.

(STUDOMAT.ba)

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.