10. OFF: Kristina Bartošová predsjednica žirija selekcije Kratki metar

Omladinski Film Festival Sarajevo, koji se ove godine održava od 31. augusta do 4. septembra, sa ponosom najavljuje da će žirijem za selekciju kratki metar - glavna takmičarska kategorija, u 2018. godini predsjedati Kristina Bartošová.


Kristyna OFF

Kristina Bartošová je filmska rediteljica i producentkinja. Njen debitantski dokumentarni film “Opasni svijet doktora Doleček” premijerno je prikazan u DOK Leipzigu i posebno se spominje na međunarodnom takmičenju First Lights na IDFF Jihlava i na ekranu Extra Muros na Pravo Ljudski Film Festivalu u Sarajevu. Film je također nominovan za nagradu Silver Eye 2015 za najbolji dokumentarni film iz CIE. Osvojio je dvije nagrade za najbolji češki dokumentarni film na Finale Pilsenu i nagradu Pavel Koutecký.

Kristina mnogo pažnje posvećuje i plesnim filmovima. Napisala je svoju teorijsku tezu o David Hintonu i kategorizaciji plesnih filmova iz perspektive filmskog stvaraoca. Njen posljednji plesni film “Insomnia” (2015) sa Janom Vránom osvojio je nagradu žirija na ScreenMotion festivalu u Londonu 2015. godine.

Tokom 2016. i 2017. godine Kristina je radila praksu na Akademiji scenskih umjetnosti u Pragu u ateljeu Nove mediji. Projekat “Pouzdani odnos” (rađen sa Barbora Kleinhamplová, 2014) osvojio je nagradu publike u PAF Olomoucu.

Trenutno radi na filmu “Human Beeing” koji je u razvoju.

(STUDOMAT.ba)