UNSA: Međunarodna konferencija ECCOMAS 2015 na Građevinskom fakultetu

Na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u periodu od 10. do 12. juna 2015. godine održat će se 2nd International Conference on Multi-scale Computational Methods for Solids and Fluids (ECCOMAS 2015).


Foto: DEPO.ba
Foto: DEPO.ba

Otvorenje konferencije bit će upriličeno u srijedu 10. juna 2015. godine u 9,00 sati na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Cilj ove tematske konferencije je sagledavanje trenutnih dostignuća u mehanici i primijenjenoj matematici u trenutno vrlo aktuelnoj oblasti istraživanja koja je nazvana “multi–scale“ modeliranje i proračun i koja se koristi i u mehanici čvrstih tijela i mehanici fluida. „Multi-scale“ pristupom se analiziraju fenomeni na različitim nivoima prostornih ili vremenskih veličina, koji su u interakciji ili se dešavaju istovremeno. Posebnim metodama se ovi fenomeni povezuju kako bi se na najbolji mogući način opisali pojedini problemi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ova vrsta problema zahtijeva razvoj i spajanje različitih oruđa (homogenizacija, asimptotska analiza) i metode proračuna (paralelni proračuni i stohastičke analize) kako bi se unaprijedilo ovo područje prema trenutno relevantnim nelinearnim aplikacijama. Veliki broj različitih škola razvile su se u različitim domenima fluida i čvrstih materija, kako u matematici tako i u mehanici, s ponekad vrlo malo ili nimalo interakcije između njih. Eksplicitni cilj ove tematske konferencije, u pravom duhu ECCOMAS-a, je da objedini srodne zajednice i na taj način pruži solidnu osnovu za plodnu razmjenu ideja među njima.

Konferencija daje platformu za sticanje znanja od nekih vodećih svjetskih stručnjaka za analizu i projektiranje složenih inženjerskih objekata i sistema, koji se bave aerodinamikom, građevinskim konstrukcijama i mašinskim elementima, naukom o materijalima, kao i projektiranjem i analizom numeričkih algoritama iz primijenjene matematike. Glavni cilj je razmatranje pristupa iz više polja fizike, što je u značajnoj mjeri izmijenilo prethodno formirane čvrste granice između ovih tradicionalnih inženjerskih disciplina, navodi se na kraju u saopštenju Službe za odnose s javnošću UNSA.

(STUDOMAT.ba)