Savjeti: Predugo sjedenje narušava zdravlje

Kancelarijski posao podrazumijeva više sati sjedenja, često u lošem položaju. Sjedenje osam sati ili duže, može znatno pogoršati opšte zdravlje organizma.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prema istraživanjima koje su sproveli britanski naučnici, predugo svakodnevno sjedenje može biti uzrok mnogih teških oboljenja, pa čak i prijevremene smrti.

Ukoliko želite da izbjegnete negativne utjecaje koje sa sobom donosi rad u kancelariji, potrudite se da bar dva sata u toku radnog vremena provedete stojeći.

Rezultati do kojih su došli naučnici sa Čester Univerziteta pokazuju da je moguće sačuvati zdravlje ukoliko radite u kancelariji i svaki dan sjedite više sati.

– Kancelarijski radnici provode 65 do 75 odsto radnog vremena u sjedećem položaju, rekao je vođa istraživanja Džon Bakli sa Čester Univerziteta.

– Oni bi trebalo da češće stoje i da se što je više kreću tokom radnog vremena, napomenuo je on.

Idealni uslovi za rad bi potrazumijevali četiri sata stajanja u toku radnog vremena, ali je za početak, radi preventive, dovoljno i dva sata.

– Treba vremena da se ljudi priviknu, potrebno je da se dogodi promjena u navikama i mentalitetu, rekao je Bakli.

Dovoljno je da ustanete i prošetate dok, na primjer razgovarate telefonom ili jednostavno, s vremena na vrijeme da ustanete i prošetate, makar i po kancelariji.

Ukoliko uspijete da ovo učinite svakodnevnom rutinom, znatno ćete smanjiti rizik koji sa sobom nosi predugo sjedenje.

(edukacija.rs)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X