Savjeti: Predugo sjedenje narušava zdravlje

Kancelarijski posao podrazumijeva više sati sjedenja, često u lošem položaju. Sjedenje osam sati ili duže, može znatno pogoršati opšte zdravlje organizma.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Prema istraživanjima koje su sproveli britanski naučnici, predugo svakodnevno sjedenje može biti uzrok mnogih teških oboljenja, pa čak i prijevremene smrti.

Ukoliko želite da izbjegnete negativne utjecaje koje sa sobom donosi rad u kancelariji, potrudite se da bar dva sata u toku radnog vremena provedete stojeći.

Rezultati do kojih su došli naučnici sa Čester Univerziteta pokazuju da je moguće sačuvati zdravlje ukoliko radite u kancelariji i svaki dan sjedite više sati.

– Kancelarijski radnici provode 65 do 75 odsto radnog vremena u sjedećem položaju, rekao je vođa istraživanja Džon Bakli sa Čester Univerziteta.

– Oni bi trebalo da češće stoje i da se što je više kreću tokom radnog vremena, napomenuo je on.

Idealni uslovi za rad bi potrazumijevali četiri sata stajanja u toku radnog vremena, ali je za početak, radi preventive, dovoljno i dva sata.

– Treba vremena da se ljudi priviknu, potrebno je da se dogodi promjena u navikama i mentalitetu, rekao je Bakli.

Dovoljno je da ustanete i prošetate dok, na primjer razgovarate telefonom ili jednostavno, s vremena na vrijeme da ustanete i prošetate, makar i po kancelariji.

Ukoliko uspijete da ovo učinite svakodnevnom rutinom, znatno ćete smanjiti rizik koji sa sobom nosi predugo sjedenje.

(edukacija.rs)