“Mladi ambasadori pomirenja”: Dođi u Beograd, upoznaj region!

Od 8. do 13. decembra u Beogradu će biti održana naredna studijska posjeta u okviru projekta "Mladi ambasadori pomirenja". Svi zainteresovani mladi iz Bosne i Hercegovine su pozvani da apliciraju.


omladinski ambasadori pomirenja cover

Od 8. do 13. decembra u Beogradu će biti održana naredna studijska posjeta u okviru projekta “Mladi ambasadori pomirenja”. Svi zainteresovani mladi iz Bosne i Hercegovine su pozvani da apliciraju.

Piše: Jasmin Omerdić, učesnik programa

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U Beogradu je od 8. do 13. septembra 2013. godine održana posljednja posjeta ovakvog tipa i na njoj je učestvovalo 25 mladih ljudi – studenata, nevladinih aktivista i boraca za ljudska prava iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, te sa Kosova. Projekat je organizovan od strane beogradske nevladine organizacije Omladinski odbor za obrazovanje, a finansiran i podržan od strane Britanske ambasade u Srbiji.

Kroz vrlo intenzivan šestodnevni program učesnici su imali priliku, kroz međusobno druženje, otkloniti predrasude koje postoje u današnjem postratnom društvu, te raditi na produbljivanju međusobnih odnosa, a koji bi u konačnici trebali dovesti do stvaranja perspektive i saradnje u regiji. Učesnicima je omogućeno da, kroz predavanja i diskusije sa vrsnim predavačima i edukatorima, uklone  postojeće  barijere na putu ka pomirenju. Program je uključivao posjete diplomatskim misijama – ambasadama nekoliko zemalja, posjetu Narodnoj Skupštini Republike Srbije i predavanje prof. dr. Zdravka  Koraća (potpredsjednika  Skupštine), zatim predavanja istaknute historičarke Dubravke Stojanović, psihologa Tamare Tomašević, posjetu Tužilaštvu za ratne zločine, Fondu za humanitarno pravo, predavanje pravnika Dušana Jovanovića i mnoge druge.

Akcenat samog projekta je stavljen na bivšu Jugoslaviju i zemlje koje su nekada bile njene članice, zajedničku prošlost, ali i budućnost, Evropsku Uniju i evropske integracije, suočavanje sa ratnom prošlošću i ratne zločine, te na ulogu nevladinog sektora u izgradnji bolje budućnosti.

Svi zainteresovani mladi iz Bosne i Hercegovine su pozvani da apliciraju za narednu studijsku posjetu u okviru projekta “Mladi ambasadori pomirenja” koja će biti održana od 8. do 13. decembra u Beogradu, a za više informacija posjetite: ooo.org.rs.

(Jasmin Omerdić, STUDOMAT.ba)