ONAuBiH: Realizovana kampanja “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” u Banjoj Luci

Savjet za štampu u saradnji sa Lokalnim timom Banja Luka Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini jučer je organizovao javnu kampanju pod nazivom "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu".


onaubih bl

Savjet za štampu u saradnji sa Lokalnim timom Banja Luka Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini jučer je organizovao javnu kampanju pod nazivom “Građani i novinari zajedno u borbi za istinu”.

Lokalni tim ONAuBiH Banja Luka je bio jedan od lokalnih timova širom BiH koji su realizovali ovu kampanju na ulicama svoga grada.

Članovi i članice Lokalnog tima Banja Luka Omladinske novinske asocijacije su na Trgu Krajine od 13 do 15 h sproveli anketu među građanima o poznavanju njihovih prava kada je u pitanju neistinito izvještavanje medija, te podijelili Kodekse za štampane i online medije kako bi se građani upoznali sa pravima koje imaju kao korisnici medija.

Cilj ove akcije jeste skrenuti pažnju građana na važnosti blagovremenog i istinitog informisanja odnosno korištenja medijskog prostora oslobođenog svih političkih pritisaka kao i govora mržnje. Sve su veći pritisci na slobodno medijsko izvještavanje, veliki broj novinara radi za mala primanja ili bez ugovora, sve su češći fizički napadi na novinare i onemogućavanje novinara da slobodno obavljaju svoj posao, u interesu javnosti.

Građani treba da budu svjesni da je svaki pritisak na novinare i gušenje slobode informiranja atak na razvoj demokracije i nepoštivanje građanskih prava i sloboda, saopšteno je iz Lokalnog tim ONAuBiH Banja Luka.

Pored Banja Luke, kampanja je održana u još 20 gradova: Bihać, Bijeljina, Bratunac, Brčko, Cazin, Čapljina, Foča, Goražde, Gradiška, Istočno Sarajevo, Jajce, Mostar, Odžak, Pale, Rudo, Sarajevo, Šamac, Tuzla, Zavidovići i Zenica.

(STUDOMAT.ba)