Kratice na tastaturi koje će vam uštedjeti vrijeme

Desktop računari lagano gube na popularnosti, a pojavljuju se moćni tableti i smartphone-i koji mogu danas raditi već i jako zahtjevne zadatke.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovakav trend nastaviti će se i u budućnosti, ako je vjerovati prognozama i statistikama koje pokazuju da tržište tableta enormno raste. Tapkanje po ekranu sve je prisutnije, dok istovremeno klasični miš i tastatura odlaze polako u historiju.

Ako ste ‘pravi’ informatičar, onda vam nije ništa čudno da miš dodirujete samo kada je stvarno nešto ‘zagustilo’. Informatičari su oduvijek bili skloniji tastaturi i miš nikada nisu prihvatili u potpunosti. Postavljali su pitanje ‘Zašto koristiti miš kada tastatura može učiniti sve što želite?’. Nekada se to moglo i uvažiti jer su interfejsi bili jednostavni, preferirao se i tekstualni način rada. Kada su zaživjela grafički složeni interfejsi ipak su morali prihvatiti miša i raditi s njim. Ali, mnogi od njih i danas su skloniji što manjem korištenju miša.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ako želite ispasti cool pred prijateljima ili kolegama na poslu, preporučujemo vam da pročitate ostatak članka. Naime, u nastavku članka ćemo vas upoznati s nekoliko kratica na tastaturi za koje možda niste znali, a mogu vam uštedjeti dosta vremena i prikazati vas u društvu kao ‘tehno freaka’…