Kako da budeš produktivniji kada radiš od kuće

Mnogi poduzetnici, pogotovo oni u početnoj fazi, imaju kući svoj ured. Neko u tome vidi dosta pogodnosti međutim to ima i svoje mane. Nedostatak interakcije s kolegama i neutvrđeno radno vrijeme može ometati vašu produktivnost.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Slijedite ove savjete i ne dopusti da vaš ured ometa vaš put do poslovnog uspjeha:

Postavite granice.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Koliko god je to moguće, izbjeći odgovaranje ličnih telefonskih poziva ili obavljanje drugih kućnih poslova kao pranje odjeće tokom radnog dana. Zapitajte se, da ste u pravom uredu da li ćete raditi ove aktivnosti. Ako ne, onda nemojte to činiti ni dok radite kod kuće.

Uzmite pauzu za ručak.

Jedan od nedostataka rada od kuće je nedostatak komunalnog prostora ili prostora za jelo. Gdje možete uzeti odmor za punjenje i preusmjeriti svoju energiju. Dobra vijest je da možete improvizirati. Uzmite vašeg psa i vodite ga u šetnju oko kvarta.

Obuci se “za posao”.

Tvoj ured može biti samo koraka udaljen od tvoje spavaće sobe, ali to ne znači da biste se trebali pojavljivati u istoj odjeći koju nosite u krevetu.

Imati rutinu.

Kada se radi od kuće, lako je popustiti iskušenju da završiš posao rano ili da uzmeš dodatno dugu pauzu, zato je potrebno zadržati radnu rutinu kao da radite u uredu.

Maknuti kućne probleme.

Važno je da je vaš dom na radnom mjestu jednako ozbiljno uređen kao ured. Znači nema djece, braće, sestara, igračaka na podu ili TV-a u sobi. Pronađite mjesto za vaš ured koje je odmaknuto od porodice, koja ti može odvlačiti pažnju i okruži radni prostor sa stvarima koje su ti potrebne za posao, a ne porodičnim kalendarima, raznim receptima i hrpom odjeće – stvari koje vas podsjećaju na sve te sitnice koje trebate obaviti. Ako je moguće, uzeti zasebnu sobu u svojoj kući za vaš kućni ured i zatvoriti vrata dok radite.

Izaći iz “ureda”.

Rad od kuće može biti usamljen. A kada živite i radite u ista četiri zida, može vam jednostavno dosaditi okolina. Promjena okoline i društvena interakcija pomaže da razmišljate kreativnije i da ste produktivniji kad se vratite “na posao”.

(Informativa.ba)