Global Talent – pronađi stručnu praksu u inostranstvu sa AIESEC-om

Global Talent program je program stručnih razmjena koji nudi studentima sa Bachelor diplomom priliku da rade u stranim kompanijama ili institucijama, a sve sa ciljem razvijanja odgovornog i poduzetnog liderstva.


Optimized GLOBAL TALENT Dena

Global Talent program je program stručnih razmjena koji nudi studentima sa Bachelor diplomom priliku da rade u stranim kompanijama ili institucijama, a sve sa ciljem razvijanja odgovornog i poduzetnog liderstva.

Ciljna grupa ovog programa su studenti koji su diplomirali prvi ciklus studija, i naravno, studenti koji su nastavili svoje studije na drugom ciklusu. Svrha ovog programa jeste pružanje studentima profesionalno radno iskustvo u internacionalnom okruženju koje će razviti njihov potencijal i kako stručne, tako i lične vještine. Kroz ovo iskustvo studenti imaju mogućnost da pomognu i podstaknu razvoj zajednice u kojoj obavljaju prakse, a nakon što se vrate, da implementiraju stečeno znanje i vještine kako bi direktno utjecali na naše društvo, na najbolji mogući način.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kroz ovaj program AIESEC podstiče mlade ljude da pronađu i razviju svoj potencijal i da ostvare pozitivan utjecaj u našem društvu, kao odgovorne i poduzetne individue. Trajanje ovog programa je minimalno 6, a maksimalno 78 sedmica, tokom kojih će studenti moći praktično primijeniti trenutne, a steći nove vještine i korisno znanje.

U nastavku Vam donosimo neka od iskustava sa ovog programa.

[divider]

Dena Dena Đumrukčić, 24:

– Moje prvo iskustvo života na drugom kraju planete bila je Global Talent praksa u Kini gdje sam prvi put bila toliko daleko od kuće, prvi put živjela sama i prvi put radila nešto što do tada nisam nikada, a to je predavanje engleskog jezika djeci u osnovnoj školi. Nakon prvobitnog šoka zbog toliko različite kulture, uživala sam u svakoj sekundi mog boravka u toj čudesnoj zemlji. Za mene će ovo prvo iskustvo života u zemlji gdje je sve potpuno drugačije nego u mojoj, gdje se jedu kornjače i insekti i gdje me svi oduševljeno slikaju na ulici jer nikada u životu nisu vidjeli stranca, uvijek ostati u posebnom sjećanju. Međutim, ovo prvo iskustvo je bilo toliko zarazno da sam odlučila da jednostavno moram opet po još jednu dozu tog nevjerovatnog adrenalina. Ovaj put sam se odlučila za suprotni kraj planete i otišla sam na drugu Global Talent razmjenu u Kolumbiju gdje sam radila na jednom od najvećih projekata AIESEC-a i grada Bogote. Ovo iskustvo je bilo potpuno drugačije jer sam stigla spremna da prihvatim sve izazove i od prvog momenta se prilagodim načinu života. Na posao sam išla svaki dan puna energije i s osmjehom, učila sam španski, živjela u šatoru, jahala konja kroz džunglu na Karibima i kupala se u vulkanu. Kao odgovor na predrasudu da je Kolumbija opasna zemlja, kažu da je jedini rizik to što nećete željeti da se vratite kući i odgovorno tvrdim da su upravu. Zbog toga su upravo ovakva iskustva način da se razbiju predrasude i da intenzivno učite nešto novo o svijetu i sami o sebi. Od osjećaja da radite nešto pozitivno u novoj sredini, da dajete svoj doprinos svijetu i da imate doživotne prijatelje iz svih dijelova svijeta, mislim da ne postoji ništa ljepše.

Envera Suljić, 22: 

– Odlazak na AIESEC praksu nakon završetka dodiplomskog studija je jedna od najboljih odluka koje sam donijela u životu i to iz nekoliko razloga. Prvi je to što radim jednu od mnogih stvari koje volim, druga što je Global Talent savršena prilika za upoznavanje drugih kultura i religija i prije svega razumijevanja ljudi. Praksa u Bakuu je stvarno iskustvo, a ne plaćeni rad ili bilo šta drugo što možete da čujete (naravno budete plaćeni, ali to nije poenta niti najbitnija stvar). Rad u internacionalnom timu, snalaženje među ljudima čiji jezik ne govorite i susreti sa drugim mladim ljudima koji su tu iz drugih razloga, ali sa istim ciljem: da se edukuju i da edukuju. Jedan od savjeta koji bih dala svima onima koji planiraju AIESEC praksu jeste da ukoliko ne možete da podnesete dobro neplanirane situacije, nemojte da idete na praksu. Zašto? Jer će vam se desiti milion stvari koje ne želite, ne volite i ne trebate u tom trenutku, ali koje ne možete da zaustavite, ni vi ni ljudi iz AIESEC-a (BiH ili bilo koje države u koju želite da odete). Međutim, ukoliko ste spremni na malo veći izazov i ako želite da uradite dobro sebi i svijetu, onda je ovo najbolji način da se poboljšate i uživate.

[divider]

Za detaljan pregled trenutno otvorenih aplikacija kontaktirajte na: globaltalent.sarajevo@gmail.com.

Za detaljnije informacije posjetite: www.facebook.com/AIESECSarajevo

(Merdina Alispahić, STUDOMAT.ba)