Znate li šta je lofi muzika i zašto je odjednom postala toliko popularna?

Lofi - ili muzika niske vjernosti - u osnovi je muzika koja se snima u nižoj kvaliteti zvuka ili namjerno nadograđuje tako da zvuči kao da je niskog kvaliteta.


thumbnail live 2

Kada govorimo o fokusiranju na stvari koje radimo, tu obično postoje dva načina fokusa. Ili započnemo zadatak, trepnemo i iznenada, prošlo je šest sati kako smo fokusirani i preskočili smo dva obroka ili okružujemo sebe kontroliranom razinom ometanja.

Zvuk Lofi hip hopa sastoji se od tri dijela: jazz instrumentala, bubanj beat kombinacije s basovima i zamkama nazvanim ‘boom bap’ i namjernih zvukova iz okoline koja se još više naslanja na nesavršenosti koje definiraju žanr. Obično svira otprilike 60 do 95 otkucaja u minuti (bpm) i spada u taj opseg frekvencija.

Muzika u pozadini može pružiti dvije ključne prednosti i može vam pomoći da se zaista fokusirate.

Prvo, može blokirati nametljivije zvukove formirajući slušnu čahuru koja se štima ili smanjuje smetnje usidravanjem u predvidivi ritam.

Drugo, može poslužiti kao stimulans. Pjesme koje djeluju na tankoj liniji između uspavljivanja i laganog hoda sa osmijehom na licu, mogu poboljšati vašu produktivnost a da vam previše ne odvlače pažnju. I tu dolazi lofi hip hop. Jazz instrumentali i bubanj djeluju osvježavajuće i zabavno, ali dovoljno sporo i ponavljajuće da postaju podsvjesno predvidljivi.

Pored toga, prigušene frekvencije i zvuk iz okoline djeluju kao dekica koji miješa muziku i potiskuje je u pozadinu pomoću tehnologije spacijalizacije.

Zbog toga muzika zvuči manje poput snimka, svira vam direktno u ušima, a osjećate je zapravo kao nešto više u fizičkom prostoru. Konačno, žanrovska opsesija udobnim nostalgičnim elementima poput pucanja starih ploča i kišnih dana, može pomoći slušateljima da se smire i poboljšaju raspoloženje.

thumbnail live 1

Radio Smooth Cat sa Lofi hiphop muzikom za učenje, stvoren je da posluži kao podloga za vaše domaće zadatke, kao i inspiracija za vaš rad za računarom. Pažljivo odabran zvuk i otkucaji beatova neće odvratiti pažnju od učenja, već će vam dati motivaciju za dodatnu produktivnost.

Smooth Cat je radio muzički kanal koji radi non-stop sa pažljivo odabranom muzikom, koja vam može pomoći da se usredotočite na sve što radite. Savršen je za učiti, popiti kafu sa sobom, raditi od kuće, čitati, opustiti se, raditi domaće zadatke, kuhati, predahnuti, igrati video igre, spavati ili se jednostavno opustiti.

Naziv: Smooth Cat Radio

Žanr: Chillout muzika

Stil: Chillhop, LoFi HipHop, JazzHop, Beats, Instrumental HipHop

Raspoloženje: Mirno, smireno, uglađeno, nadahnjujuće, motivirajuće

(bpm) Otkucaja u minuti: 60-95

Trajanje: 24/7 uživo

Muzika: Bez riječi (instrumentalna)