Znate li koja je najbolja visokoškolska ustanova na svijetu?

Univerzitet Harvard najbolja je visokoškolska ustanova na svijetu - među deset najjačih univerziteta osam je američkih, a dva su britanska, navodi Centar za rangiranje univerziteta Center for World University Rankings, sa sjedištem u Džedi.


Foto: CWUR
Foto: CWUR

Univerzitet Harvard najbolja je visokoškolska ustanova na svijetu – među deset najjačih univerziteta osam je američkih, a dva su britanska, navodi Centar za rangiranje univerziteta “Center for World University Rankings”, sa sjedištem u Džedi.

Harvard je zauzeo prve pozicije u sedam od osam kriterijuma, uključujući kvalitet obrazovanja, zapošljavanja i uticaja.

Na drugoj poziciji je Univerzitet u Stenfordu, na trećoj Masačusets Institut za tehnologije, a zatim dva britanska – Univerzitet u Kembridžu i Univerzitet u Oksfordu.

Slijede Univerzitet Kolumbija, Kalifornijski univerzitet u Berkliju, Univerzitet u Čikagu, Univerzitet Prinston i Univerzitet Jejl.

Iz regiona najbolje plasirani je Univerzitet u Ljubljani, koji je zauzeo 525 poziciju, a zatim Univerzitet u Zagrebu na 564 mestu.

Univerzitet u Beogradu svrstan je na 809, a Sofijski univerzitet na 826. mjesto.

Na listi do 1.000 najprestižnijih univerziteteta nalazi se nekoliko grčkih, Univerzitet u Mariboru /Slovenija/ i Univerzitet u Bukureštu.

Centar za rangiranje univerziteta u svijetu, sa sjedištem u Džedi, smatra se jednim od značajnijih globalnih centara za rangiranje visokoškolskih ustanova.

Ovaj centar bavi se procjenom kvaliteta obrazovanja i obuke studenata, kao i kvalitetom univerzitetskih istraživanja, bez oslanjanja na ankete i podatke sa samih univerziteta.

Rangiranje 1000 najboljih univerziteta u svijetu za 2014. godinu možete pogledati na njihovoj web stranici.

(buka.ba)