Znate li kako je nastala fotografija Alberta Einsteina sa isplaženim jezikom?

Fotografija se svidjela i samom Einsteinu, koji je od fotografa naručio čak devet primjeraka.


Prijatelji i kolege Alberta Einsteina priredili su proslavu 14. marta 1951. godine u klubu Princeton, povodom njegovog 72. rođendana. Na proslavu su stigli brojni gosti, kao i fotografi medija.

Advertisements

Kada je poslije svečanosti izašao sa Instituta, napolju su ga vrebali foto-reporteri. Htjeli su da čuju poneku anegdotu svjetski poznatog profesora o situaciji u svijetu i snime savršenu rođendansku fotografiju.

Einstein je bio umoran od svih rođendanskih govora i gužve, a medijsku radoznalost svakako nije volio. Samo je htio da ode. Ali nije mogao. Sjedio je na zadnjem sjedištu limuzine, stiješnjen između bivšeg direktora Instituta njegove supruge.

  – Dosta je, dosta je, kažu da je to govorio reporterima, ali ga nisu ostavili na miru.

 – Hej, profesore, nasmiješite se za rođendansku fotografiju!, dobacio mu je jedan od njih.

Advertisements

Einstein, nekonvencionalni slobodoumni čovjek, napokon plazi gnjavatorima jezik. Priliku je dočekao fotograf Arthur Sasse, i pritisnuo okidač aparata. Ta fotografija će obići svijet. Fotografija se svidjela i samom Einsteinu, koji je od fotografa naručio čak devet primjeraka.

Neke od njih iskoristio je za slanje čestitki, prenosi magazin.novosti.rs. Tu fotografiju je poslao prijateljima, kolegama i poznanicima.

Pred posljednjom prijateljicom Johanom Fantovom rado je koketirao ulogom autsajdera. Navodno joj je povjerio:

– Isplažen jezik pokazuje moj politički stav.