Znate li gdje je osnovana prva afrička visokoškolska ustanova?

 Znate li gdje je osnovana prva afrička visokoškolska ustanova?

Iako je univerzitetski status ova ustanova stekla tek 1961. godine, njeni počeci datiraju još u X vijek.

Univerzitet Al Azhar (arap. الأزهر الشريف), poznat i kao Časni Azhar je vodeća ustanova visokog obrazovanja u Egiptu, čuvena u svijetu zbog svoje uloge u islamskoj nauci i obrazovanju. Drugi je najstariji univerzitet u svijetu sa kontinuiranim radom od svog osnivanja, odmah iza Univerziteta u Bolonji.

Univerzitet Al-Azhar je izgradila šiitska fatimidska dinastija (909-1171) kojoj je Kairo služio kao prestonica. Povezan je sa džamijom Al-Azhar koja je dobila ime po prelikepim palatama koje je okružuju ili po ćerki proroka Muhameda, Fatimi Al-Zahri. Džamija je počela sa izgradnjom 969. godine i završena je za dvije godine. Teološka škola je osnovana 988. i na njoj je izučavan šiitski islam. Krajem srednjeg vijeka, univerzitet postaje sunitski.

Većina sunita Al-Azhar smatra najprestižnijim islamskim univerzitetom. Za razliku od većine univerziteta, Al-Azhar ne prima nemuslimanske studente. Univerzitet je 1961. godine temeljno reorganizovala Naserova vlada. Otvoreno je nekoliko sekularnih fakulteta (medicina, mašinstvo, poljoprivreda) kao i fakultet za žene.

Al-Azharova biblioteka se smatra drugom najbogatijom u državi, odmah iza Nacionalne biblioteke i arhiva Egipta. Najveći dio čine rukopisi i rijtke knjige, neke stare 13 vijekova. Bibliotka je u centru pažnje mnogih istraživača, studenata i drugih islamskih univerziteta.

Pokrenuta je onlajn arhiva 2005. godine, i u budućnosti će biti omogućen besplatan pregled 42.000 rukopisa od približno sedam miliona stranica.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)

Možda te i ovo zanima?