Znate li gdje je osnovana prva afrička visokoškolska ustanova?

Iako je univerzitetski status ova ustanova stekla tek 1961. godine, njeni počeci datiraju još u X vijek.


20c52d60 011f 4bd8 921b

Univerzitet Al Azhar (arap. الأزهر الشريف), poznat i kao Časni Azhar je vodeća ustanova visokog obrazovanja u Egiptu, čuvena u svijetu zbog svoje uloge u islamskoj nauci i obrazovanju. Drugi je najstariji univerzitet u svijetu sa kontinuiranim radom od svog osnivanja, odmah iza Univerziteta u Bolonji.

Univerzitet Al-Azhar je izgradila šiitska fatimidska dinastija (909-1171) kojoj je Kairo služio kao prestonica. Povezan je sa džamijom Al-Azhar koja je dobila ime po prelikepim palatama koje je okružuju ili po ćerki proroka Muhameda, Fatimi Al-Zahri. Džamija je počela sa izgradnjom 969. godine i završena je za dvije godine. Teološka škola je osnovana 988. i na njoj je izučavan šiitski islam. Krajem srednjeg vijeka, univerzitet postaje sunitski.

Al Azhar University 11

Većina sunita Al-Azhar smatra najprestižnijim islamskim univerzitetom. Za razliku od većine univerziteta, Al-Azhar ne prima nemuslimanske studente. Univerzitet je 1961. godine temeljno reorganizovala Naserova vlada. Otvoreno je nekoliko sekularnih fakulteta (medicina, mašinstvo, poljoprivreda) kao i fakultet za žene.

Cairo Al Azhar mosque prayer rugs minarets

Al-Azharova biblioteka se smatra drugom najbogatijom u državi, odmah iza Nacionalne biblioteke i arhiva Egipta. Najveći dio čine rukopisi i rijtke knjige, neke stare 13 vijekova. Bibliotka je u centru pažnje mnogih istraživača, studenata i drugih islamskih univerziteta.

Pokrenuta je onlajn arhiva 2005. godine, i u budućnosti će biti omogućen besplatan pregled 42.000 rukopisa od približno sedam miliona stranica.

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)