UNZE: Prezentovana studija autora prof.dr. Nine Serdarevića i prof.dr. Nedžada Polića

Temeljni cilj ovog naučno-istraživačkog izazova proističe iz potrebe da se provjeri kvalitet pozicije Zeničko-dobojskog kantona u sistemu raspodjele javnih prihoda uz posebnu pažnju na kriterije distribucije i pondere, a u kontekstu opće ambicije da se uspostavi dugoročno prihvatljiva struktura distribucije javnih prihoda po principima fiskalnog federalizma.


Prezentovana studija autora prof.dr . Nine Serdarevića i prof

Dana, 06.09.2017. godine u organizaciji Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, u zgradi Ekonomskog i Pravnog fakulteta, održana je prezentacija studije pod nazivom „Modeliranje raspodjele javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine sa refleksijama na Zeničko-dobojski kanton“, autora prof.dr.sc. Nine Serdarevića i prof.dr.sc. Nedžada Polića.

Projekat modeliranje dugoročnog održljivog sistema raspodjele javnih prihoda, koji je po nalogu Vlade Zeničko-dobojskog kantona realizirao Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici ima za cilj da adekvatno tretira poziciju Zeničko-dobojskog kantona u sistemu raspodjele javnih prihoda, posebno onih indirektnog karaktera kroz perspektivu uspostavljenih, ali i potencijalnih kriterija za raspodjelu koji će biti u funkciji zadovoljenja principa fiskalnog federalizma. Temeljni cilj ovog naučno-istraživačkog izazova proističe iz potrebe da se provjeri kvalitet pozicije Zeničko-dobojskog kantona u sistemu raspodjele javnih prihoda uz posebnu pažnju na kriterije distribucije i pondere, a u kontekstu opće ambicije da se uspostavi dugoročno prihvatljiva struktura distribucije javnih prihoda po principima fiskalnog federalizma. Autori su također, prikazali osnovne principe i modele fiskalnog federalizma u razvijenim državama u svijetu, prije svega fiskalni federalizam u Švicarskoj i Saveznoj Republici Njemačkoj, a i u okruženju, odnosno u Republici Hrvatskoj.

Uvodnim obraćanjem prisutne su pozdravili prof.dr.sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici i gospodin Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona. Rezultate provedenih naučnih istraživanja zvanicama su prezentirali, te na postavljena pitanja odgovarali autori prof.dr.sc. Nino Serdarević, prof.dr.sc. Nedžad Polić i gospodin Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Prema navodima prisutnih predstavnika vlasti i zastupnika, postoji opći interes da se navedeni dokument uputi u formi inicijative za pokretanje postupka izrade novog ili izmjena postojećeg Zakona o raspodjeli javnih prihoda Federacije Bosne i Hercegovine.

(Senadina Mehanović / STUDOMAT.ba)