Život na studentski način: Savjeti za brucoše

Početak nove akademske godine je došao. Za brucoše počinje novi život, s jedne strane uzbudljiv, a sa druge težak. Posebice za one koji su napustili svoj dom kako bi studirali.


studentski zivot2

Početak nove akademske godine je došao. Za brucoše počinje novi život, s jedne strane uzbudljiv, a sa druge težak. Posebice za one koji su napustili svoj dom kako bi studirali.

Piše: Ajna Ključanin

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Početak samostalnog života nije jednostavan proces. Ukoliko ste do sada živjeli pod okriljem roditelja bit će vam teže prilagoditi se novom okruženju. Stoga donosimo savjete koji će vam pomoći da se organizujete te odbacite loše navike.

Za sve one koji traže smještaj – potražite osobe s kojima biste mogli da stanujete. Za početak možda bi to mogli da budu vaši drugovi s kojima ste se družili u srednjoj školi ali vremenom ćete sami uvidjeti šta je najbolje za vas. Ukoliko volite mir te želite stanovati sami potražite stan sa manjom kvadraturom jer veći stanovi iziskuju i veće račune za režije.

Na početku mjeseca odvojite novac za kiriju, režije i svu neophodnu hranu da ne biste došli u situaciju da sve potrošite.

Prilikom potrage za smještajem obratite pažnju na sljedeće:

  • da li stan posjeduje telefonski priključak (u pravilu studentima ovo ne odgovara jer kao najmoprimci moraju plaćati pretplatu);
  • koja vrsta grijanja postoji – najbolje rješenje za stan bi bilo grijanje iz gradskog grijanja (mana je da ovo grijanje morate plaćati i ljetnim mjesecima ali tada možete pronaći i drugi smještaj); također, grijanje preko TA peći ukoliko živite u manjem prostoru nije loše rješenje. Nakon što napunite peć ona će da isijava toplotu. Vodite računa da punite peć u vrijeme tarife jeftine struje;
  • da biste uživali u svom miru te imali potpunu slobodu pobrinite se da prostor u kom ćete živjeti bude odvojen od vašeg stanodavca te da ne budete u njihovoj blizini;
  • ukoliko živite u prostoru u kojem stanuje više osoba pobrinite se da prostor ili dio koji ste vi iznajmili ima odvojen sat kako biste platili samo ono što ste vi potrošili;

Kako bi ste se što prije osamostalili pronađite posao koji možete da radite. Vodite računa da je posao u skladu sa vašim mogućnostima te da vam neće remetiti vaše obaveze koje imate na fakultetu. Imajte na umu da vam je fakultet na prvom mjestu.

Da biste uštedjeli na računu za električnu energiju uradite sljedeće:

ukoliko koristite struju vodite računa da to radite u periodu jeftine tarife za struju. Za vrijeme ljeta, period jeftine tarife struje utrošene radnim danima i subotom je od 14:00 do 17:00 i od 23:00 do 08:00 Nedjeljom se manja tarifa primjenjuje cijeli dan. Što se tiče zimskih mjeseci električna energija utrošena radnim danima i subotom se računa po jeftinoj tarifi od 13:00 do 16:00 i od 22:00 do 07:00 sati. Dok se nedjeljom također ovo odnosi na cijeli dan. Na ovaj način iznos električne energije koju ste potrošili će biti manji a time će i iznos računa koji trebate platiti biti manji.

Pratite sniženja, akcije i cijene u prodavnicama. Kupujte na rasprodajama ili preko online trgovina.

Prilikom plaćanja računa za režije činite to na mjestima gdje nećete morati plaćati proviziju za račune (na svakom računu su označena mjesta gdje nećete morati da plaćate proviziju).

Nakon što ste pročitali sve ove savjete, prepišite ih i postavite ih na vama vidljivo mjesto kako bi ih što prije počeli realizovati. Nakon što protekne određeno vrijeme oni će postati dio vaše rutine, a vi ćete voditi svoj studentski život s lakoćom.

Sretan početak akademske godine!

(STUDOMAT.ba)