“Iskustva i vrijednosti” na Europskom Forumu Alpbach 2013

Koncertom kvarteta flaute Filharmonijskog Orkestra iz Beča, te govorom José Manuela Barroso-a, predsjednika Europske komisije, završen je Europski Forum Alpbach 2013.


“Iskustva i vrijednosti” na Europskom Forumu Alpbach 2013
“Iskustva i vrijednosti” na Europskom Forumu Alpbach 2013

Koncertom kvarteta flaute Filharmonijskog Orkestra iz Beča, te govorom José Manuela Barroso-a, predsjednika Europske komisije, završen je Europski Forum Alpbach 2013.

“Iskustva i vrijednosti” na Europskom Forumu Alpbach 2013
“Iskustva i vrijednosti” na Europskom Forumu Alpbach 2013

Tema ovogodišnjeg Foruma Alpbach bila je “Iskustva i vrijednosti”,  te  su malo tirolsko selo Alpbach posjetili brojni predavači sa priznatih svjetskih univerziteta, političari, diplomate, naučnici, uspješni poduzetnici, umjetnici, te, naravno, brojni studenti, koji su imali priliku da u 3 sedmice druženja razmjene iskustva i ideje.

Organizatori su učesnicima omogućili razgovor o aktuelnim svjetskim temama kroz različite formate, poput standardnih panel diskusija, vrlo zanimljive breakout sessions, ali i BarCamp, koji je ove godine po prvi put organiziran i u Alpbach-u, te je privukao veliku pažnju.

Jeffrey Sachs, Jan Zielonka, Valerie Amos, Maria Fekter, Heinz Fischer, Phillip Blond, samo su neki od govornika na ovogodišnjem Forumu.

Alpbach je posjetilo i 24 stipendista iz Bosne i Hercegovine, od čega je za 6 stipendista stipendiju obezbijedila Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu (IGAS) sa partnerima.

IGAS je u svom saopštenju istakao posebnu zahvalnost Ambasadi Republike  Austrije u  BiH, Studentskom parlamentu UNSA, te sarajevskoj Općini Centar, koja već godinama podržava aktivnosti IGAS-a.

Bh. studenti su kao najzanimljiviji dio izdvojili prvi dio Foruma, tzv. Seminar Week:

– Moje Alpbach iskustvo, tokom Seminar Week-a na Evropskom Forumu Alpbach 2013. bilo je u određenim momentima fizički iscrpljujuće, ali tokom čitavog perioda umno i psihički izuzetno okrepljujuće. Vratio sam se kao nov čovjek, pun energije i elana, te bogatiji kako za raznovrsna nova znanja, tako i za ogroman broj novih poznanstava i iskustava. Alpbach je čitav svijet u malom, sa svim njegovim bogatstvom i ljepotom u različitostima koje ga prožimaju. Takvo nešto jednostavno treba doživjeti, otvorenog uma i srca, te proširiti svoje vidike za čitav život, navodi Fariz Gurda, stipendista IGAS-a i Općine Centar.

Stipendisti IGAS-a su se predstavili i na tradicionalnoj Internacionalnoj večeri, kojoj svake godine prisustvuju brojni stipendisti iz cijelog svijeta.

Za tu priliku, bh. stipendistica Dina Biser napisala je i pjesmu o Bosni i Hercegovini, što je dodatno oduševilo prisutne.

Dininu pjesmu pročitajte u nastavku:

Approach me gently stranger, for my magic is strong.
I could be building tall walls in front of you, could be hard as a stone.
But if you reach, I reach back, like my branch and forrest and trees,
and the beauty of my arms could hold you forever trapped.
And stranger, I am proud, as proud as my mountains,
who after 30 years haven't lost their Olympic crown.
My eyes are deep and blue, as my rivers, flowing ever in thought.
My laugh is clear as the sound of my falls.
My face could be diamond hard, as my lakes are diamonds scattered around.
But if I smile, you could forget every other smile.
So approach me gently stranger, and you might see the magic and the beauty.
But beware, for if you drink my water, and if you hear my tales,
soon you'll call my streets your own, and a stranger to me you'll be no more.

Dina Biser, stipendista IGAS-a i Općine Centar

Vrlo bogat program Foruma dopunjen je i kulturnim dešavanjima, od izložbe crno-bijelih fotografija “Back to future”, kojom je napravljeno poređenje Alpbach nekada i sada, preko filmova, kao što je “Foreign” Miriam Fassbender ili hrvatske komedije “Svećenikova djeca” Vinka Brešana, pa sve do vrlo zanimljivog predavanja svjetski poznatog violiniste Mihe Pogačnika na temu “What business can learn from music”.

Posebnu pažnju privukla je skupina alumni članova Royal Academy of Dramatic Arts iz Londona, koji su učešće u programu Foruma okrunili fantastičnom predstavom “The other magic mountain. A response to Alpbach”.

Članovi IGAS-a su nastavili sa tradicijom organiziranja Sarajevo World Café-a i u Alpbach-u, te je zadnja noć Foruma protekla u znaku teme  “Growing habitats – shrinking opportunities?” na kojoj su učesnici imali priliku razgovarati sa Anne Power, London School of Economics and Political Science iz Londona, zatim Cathy Lang Ho, Architect Magazine, New York, te Katjom Kullmann, autoricom knjige “Raging Ruins: How Detroit reinvents itself”, Hamburg.

O interesu za ovu temu svjedoči i činjenica da su učesnici nastavili razgovor sa gostima i nakon zvaničnog završetka Café-a, te se iz IGAS-a nadaju da će se tradicija organiziranja Sarajevo World Café-a u Alpbach-u nastaviti i u narednim godinama.

Detaljnije o svemu što su učesnici imali priliku čuti ove godine u Alpbach-u, možete pročitati na www.alpbach.org.

Za više informacija o Inicijativnoj Grupi Alpbach u Sarajevu posjetite  www.igas.ba, te pratite njihove profile na društvenim mrežama Facebook i Twitter ili im pišite na: info@igas.ba.

(STUDOMAT.ba)