Zenički studenti još čekaju na odgovor, najavljuju proteste ispred zgrade Vlade

Studenti Univerziteta u Zenici još čekaju na reakciju nadležnih kada su u pitanju njihovi zahtjevi koje su predstavili tokom jučerašnjih protesta ispred zgrade Rektorata.


Rukovodstvo Univerziteta im je pružilo punu podršku u borbi da imaju jednaka prava kao i studenti iz Sarajeva i Tuzle, piše N1.

Advertisements

Nakon jučerašnjih protesta održan je sastanak predstavnika studenata s Rektoratom Univerziteta u Zenici gdje su im poručili da su slanjem svojih zahtjeva nadležnom ministarstvu i Skupštini napravili pravi korak.

 – Mi smo na istoj strani i Univerzitet je uvijek gledao da probleme koje imamo zajednički rješavamo unutar institucija, rekao je predsjedavajući Senata UNZE Alaudin Brkić.

Danas će biti održana i vanredna sjednica Unije studenata na kojoj će biti odlučeno kako će studenti nastaviti svoju borbu, a poručili su da će, ukoliko ne bude reakcije nadležnih, proteste organizovati i ispred zgrade Vlade ZDK.

Podsjetimo, studentu UNZE traže da im se omogući bezuslovan prelazak u narednu godinu, smanjenje cijene školarine i plaćanje školarine u jednakim ratama.

Od Vlade i Skupštine ZDK traže da se po hitnom postupku usvoje izmjene i dopune Zakona o visokoškolskom obrazovanju ZDK s obzirom da upisni rok traje do 30.