fbpx

Zbog čega je nastava na nekim fakultetima UNSA još uvijek online?

Maske nisu obavezne, kafići rade neograničeno, čemu onda online nastava?


UNSA
UNSA

Od kada je zvanično proglašena pandemija koronavirusa u martu 2020. godine, sve univerzitetske ustanove u KS prešle su na potpuni online režim nastave. Nakon tačno dvije godine, određeni broj fakulteta u KS zadržao je model online nastave.

Advertisements

Vlada FBiH je usvojila prijedlog Kriznog štaba o ukidanju obavezne mjere nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, a ugostiteljski objekti nemaju ograničeno radno vrijeme. Ipak, neki fakulteti u KS nisu odustali od online nastave s početka pandemije.

Razlog je taj što svaka visokoškolska ustanova ima svoje specifičnosti u pogledu prostora, kadra i obrazovnog procesa, te se samo po sebi nameće potreba da se u organizaciju obrazovnog procesa uključi menadžment obrazovne ustanove u dogovoru sa pripadajućim ministarstvom.

U zimskom semestru nastava u okviru kliničkih, laboratorijskih i praktičnih vježbi odvijala se, ili u potpunosti ili u većini, u učionicama. Predavanja su bila ili u učionici ili kombinirana, osim na fakultetima koji, zbog velikog broja studenata i ograničenosti prostornih i tehničkih kapaciteta nisu bili u mogućnosti organizirati nastavu u učionicama, piše Klix.ba.

Iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade kažu da se Univerzitet u Sarajevu nastoji pridržavati svih mjera i propisa kako bi spriječili širenje zaraze, ali i inspekcijske nadzore.

 – Obzirom da naše organizacione jedinice imaju različit broj studenata, te različite prostorne i druge kapacitete, odluku o organizaciji nastave donosi Vijeće organizacione jedinice u skladu sa Smjernicama za organizaciju nastave u ljetnom semestru studijske 2021/2022. godine, Naredbama i Preporukama Kriznog štaba, pri tome nastojeći da se što više nastave održava u učionicama, kažu iz Ministarstva.

Dodaju kako se nadaju da će se nastava u potpunosti normalizovati do kraja marta.

 – Onog trenutka kada Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donese naredbe i preporuke kojim će se dokinuti održavanje fizičke distance, sve organizacione jedinice će preći u potpunosti na nastavu u učionici, kao što je to slučaj sa osnovnim i srednjim školama. Mi se nadamo da će to biti do kraja marta, konstatovali su iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!