Studenti iz Zenice organizuju projekat “Žuti mart”

Studenti organiziraju projekat pod nazovim "Žuti mart", a posvećen je ženama.


blonde girl holding yellow flowers yellow tulips
Foto: Envato

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici u periodu od 23.03 -25.03.2022. godine organiziraju i realiziraju projekat pod nazivom: “Zenički dani prevencije – Žuti mart”.

Ovaj događaj predstavlja jedan od niza projekata kojeg studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici realiziraju u sklopu krovnog projekta pod nazivom: “Zenički dani prevencije”.

Ovaj projekat nosi simboličan naziv “Žuti mart”, a posvećen je obilježavanju borbe protiv karcinoma grlića maternice.

 – Mjesec mart je u znaku žena, važnosti žene i njene uloge u društvu, a mi kao budući zdravstveni radnici želimo staviti naglasak i na važnost zdravlja žene i brige žena za vlastito zdravlje. Naziv “Žuti mart” povezan je sa cvijetom koji je simbol borbe protiv karcinoma grlića maternice, mimozom. Karcinom grlića maternice je drugi po učestalosti karcinom koji se javlja kod žena. Važnost prevencije ovog oboljenja stoji u vezi sa činjenicom da svake dvije minute jedna žena umre od raka grlića maternice. Ovakvim projektima želimo doprinijeti prevenciji ovog oboljenja, ali i podizanju svijesti kod žena u društvu, s posebnim naglaskom i osvrtom na prevenciju i screening programe, navode studenti, a prenosi Zenit.ba.

Zuti mart Medicinski fakultet u Zenici
Foto: Zenit

Planirani događaji povodom nadolazećeg projekta uključuju podjelu cvijeća i letaka na Trgu Alije Izetbegovića u srijedu, 23.03.2022. od 12 do 14 sati.

Osim toga, planirana su i predavanja eminentnih ljekara i zdravstvenih radnika koja će se održati 23, 24. i 25.03.2022. godine u amfiteatru Metalurško-tehnološkog fakulteta, s početkom od 17:00h.

– Koristimo priliku da sve zainteresirane pozovemo da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj, poručuju organizatori.