“Nijedno dijete bez paketića 2015“: Ove godine mališanima podijeljeno 1300 novogodišnjih paketića

Humanitarna organizacija studenata "Ruku na srce" jučer je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u okviru projekta "Nijedno dijete bez paketića", podijelila 1300 paketića djeci iz socijalno ugroženih porodica.


Završnica projekta “Nijedno dijete bez paketića 2015“ 1300 novogodišnjih paketića za mališane iz socijalno ugroženih porodica

Naglašavajući činjenicu da se projekat realizuje petu godinu zaredom, predsjednik Humanitarne organizacije studenata “Ruku na Srce“, Edin Žujo, istakao je da projekat iz godine u godinu raste.

– Prve godine pripremili smo 260 paketića za najmlađe, a već ove godine smo došli do 1300 paketića. To je rezultat velikog truda i rada svih volontera koji nesebično izdvajaju svoje slobodno vrijeme. Posebnu zahvalnost dugujemo svim kompanijama, organizacijama i pojedincima koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekta, naveo je Žujo te podsjetio da Udruženje osim ovog projekta realizuje i druge aktivnosti kao što su “Doniraj – vama bespotrebno, nekom korisno“ te prikupljanje školskog pribora i instruktivna nastava za djecu iz SOS dječijeg sela.

– Ovi mladi ljudi vratili su nam nadu u bolju budućnost. Našoj djeci ovo mnogo znači i zaista se nadam da će se projekat nastaviti i u narednim godinama, poručio je jedan od roditelja.

Paketići su ove godine obradovali djecu uzrasta do 14 godina iz socijalno ugroženih porodica sa područja Kantona Sarajevo, djecu uključenu u program “Jačanje porodice“ koji se realizira pri organizaciji SOS Dječija sela BiH, prvačiće Osnovne škole “Srednje”, djecu iz Udruženja oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo, djecu iz Osnovne škole “Grivice“ – izbjegličko naselje Ježevac, djecu iz Javne ustanove – Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor“ Sarajevo, djecu iz JU “Socijalno pedagoška životna zajednica Bihać“, djecu iz Maglaja čije su porodice pogođene poplavama u maju 2014. godine, djecu iz Kamenice kod Zvornika, djecu iz Rogatice i djecu iz Dervente uključenu u program američkog Caritasa.

Također, članovi Udruženja su nastojali izaći u susret i mnogobrojnim porodicama koje su se obratile Udruženju za pomoć. Dio paketića bit će podijeljen i djeci registrovanoj u Merhamet MDD – R.O. Goražde, a dodatnu donaciju za ovu podjelu obezbjedit će zlatni sponzor projekta, Bekto Precisa.

Ovogodišnju realizaciju projekta “Nijedno dijete bez paketića“ pomogli su mnogobrojni sugrađani kao i mediji promocijom projekta. Između ostalih, najveću zahvalnost organizatori iskazuju zlatnim i srebrenim sponzorima, koji su uveliko omogućili dostizanje brojke od 1300 paketića. Značajnu podršku pružili su vrtići u okviru JU Djeca Sarajeva, mnogobrojne osnovne i srednje škole, asocijacije studenata različitih fakulteta kao i mnoge kompanije, udruženja i sportski kolektivi sa područja Kantona Sarajevo ali i šire, koji su prepoznali plemeniti cilj projekta.

Udruženje “Ruku na srce“, vođeno ciljem pružanja  pomoći socijalno ugroženim porodicama, okuplja studente svih fakulteta u Sarajevu, ali i druge mlade ljude, koji pored svojih obaveza slobodno vrijeme posvećuju i humanitarnom radu. Udruženje djeluje pod motom “Znamo da ne možemo promijeniti svijet, ali ponekad je i malo dovoljno da nečiji svijet učinimo ljepšim”. Iza Udruženja je mnogo uspješnih projekata o kojima možete saznati više na www.rukunasrce.ba.

(STUDOMAT.ba)