“Nijedno dijete bez paketića 2015“: Ove godine mališanima podijeljeno 1300 novogodišnjih paketića

Humanitarna organizacija studenata "Ruku na srce" jučer je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u okviru projekta "Nijedno dijete bez paketića", podijelila 1300 paketića djeci iz socijalno ugroženih porodica.


28.12.2015. 01:00

Naglašavajući činjenicu da se projekat realizuje petu godinu zaredom, predsjednik Humanitarne organizacije studenata “Ruku na Srce“, Edin Žujo, istakao je da projekat iz godine u godinu raste.

– Prve godine pripremili smo 260 paketića za najmlađe, a već ove godine smo došli do 1300 paketića. To je rezultat velikog truda i rada svih volontera koji nesebično izdvajaju svoje slobodno vrijeme. Posebnu zahvalnost dugujemo svim kompanijama, organizacijama i pojedincima koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekta, naveo je Žujo te podsjetio da Udruženje osim ovog projekta realizuje i druge aktivnosti kao što su “Doniraj – vama bespotrebno, nekom korisno“ te prikupljanje školskog pribora i instruktivna nastava za djecu iz SOS dječijeg sela.

– Ovi mladi ljudi vratili su nam nadu u bolju budućnost. Našoj djeci ovo mnogo znači i zaista se nadam da će se projekat nastaviti i u narednim godinama, poručio je jedan od roditelja.

Paketići su ove godine obradovali djecu uzrasta do 14 godina iz socijalno ugroženih porodica sa područja Kantona Sarajevo, djecu uključenu u program “Jačanje porodice“ koji se realizira pri organizaciji SOS Dječija sela BiH, prvačiće Osnovne škole “Srednje”, djecu iz Udruženja oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo, djecu iz Osnovne škole “Grivice“ – izbjegličko naselje Ježevac, djecu iz Javne ustanove – Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor“ Sarajevo, djecu iz JU “Socijalno pedagoška životna zajednica Bihać“, djecu iz Maglaja čije su porodice pogođene poplavama u maju 2014. godine, djecu iz Kamenice kod Zvornika, djecu iz Rogatice i djecu iz Dervente uključenu u program američkog Caritasa.

Također, članovi Udruženja su nastojali izaći u susret i mnogobrojnim porodicama koje su se obratile Udruženju za pomoć. Dio paketića bit će podijeljen i djeci registrovanoj u Merhamet MDD – R.O. Goražde, a dodatnu donaciju za ovu podjelu obezbjedit će zlatni sponzor projekta, Bekto Precisa.

Ovogodišnju realizaciju projekta “Nijedno dijete bez paketića“ pomogli su mnogobrojni sugrađani kao i mediji promocijom projekta. Između ostalih, najveću zahvalnost organizatori iskazuju zlatnim i srebrenim sponzorima, koji su uveliko omogućili dostizanje brojke od 1300 paketića. Značajnu podršku pružili su vrtići u okviru JU Djeca Sarajeva, mnogobrojne osnovne i srednje škole, asocijacije studenata različitih fakulteta kao i mnoge kompanije, udruženja i sportski kolektivi sa područja Kantona Sarajevo ali i šire, koji su prepoznali plemeniti cilj projekta.

Udruženje “Ruku na srce“, vođeno ciljem pružanja  pomoći socijalno ugroženim porodicama, okuplja studente svih fakulteta u Sarajevu, ali i druge mlade ljude, koji pored svojih obaveza slobodno vrijeme posvećuju i humanitarnom radu. Udruženje djeluje pod motom “Znamo da ne možemo promijeniti svijet, ali ponekad je i malo dovoljno da nečiji svijet učinimo ljepšim”. Iza Udruženja je mnogo uspješnih projekata o kojima možete saznati više na www.rukunasrce.ba.

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.